Alimentele grase pot lăți talia și pot provoca alterări cerebrale

©

Autor:

Alimentele grase pot lăți talia și pot provoca alterări cerebrale
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Sud arată că alimentele bogate în grăsimi pot determina, în afara modificărilor corporale, și modificări patologice la nivel cerebral. Conform oamenilor de știință, lucrarea a fost realizată prin intermediul analizei impactului pe care hrana bogată în lipide l-a avut asupra șoarecilor de laborator, aceștia consumând-o timp de 30 de săptămâni.
Xin-Fu Zhou, profesor la universitatea australiană și autor principal al studiului, afirmă că rezultatele cercetării au certificat o creștere a riscului de apariție a diabetului, precum și o deteriorare progresivă a abilităților cognitive la animale, printre manifestările acesteia regăsindu-se și apariția anxietății, depresiei și bolii Alzheimer. În plus, din cauza scăderii eficienței metabolismului, șoarecii de laborator au înregistrat și o creștere a ratei de apariției a obezității, factorul favorizant principal fiind reprezentat de modificările cerebrale apărute în urma consumului excesiv de alimente bogate în lipide. Larisa Bobrovskaya, specialist în neuroștiințe și biochimist, afirmă că lucrarea oferă dovezi suplimentare referitoare la asocierea dintre obezitate sau diabet și apariția bolii Alzheimer, estimând că, până în anul 2050, se va ajunge la un număr de 100 de milioane de cazuri la nivel global. Aceasta mai menționează și faptul că atât obezitatea, cât și diabetul, determină afectări ale sistemului nervos central, exacerbând astfel tulburările psihice deja existente și declinul cognitiv, și crescând riscul ca acestea să apară la persoane care nu le prezentau anterior.

În vederea realizării studiului, rozătoarele au fost împărțite în mod aleatoriu în două grupuri, unul dintre ele primind o dietă standard, iar celălalt primind o dietă bogată în grăsimi timp de 7 luni și jumătate. Ulterior, oamenii de știință au monitorizat aspecte precum greutatea corporală, nivelurile de glucoză de la nivel sanguin și aportul alimentar, efectuând totodată și teste de toleranță la glucoză și insulină și teste de detectare a disfuncției cognitive. Rezultatele studiului au arătat că șoarecii care au primit hrană bogată în lipide au înregistrat o creștere în greutate marcată, precum și apariția rezistenței la insulină. Specialiștii explică faptul că, în paralel cu aceste modificări corporale, aceștia au început să se comporte diferit față de cei care au primit o dietă normală, 55% dintre cei obezi dezvoltând simptome de depresie, care au fost întâlnite cu o frecvență de 100% la cei cu diabet.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-07-2022 | creare: 19-07-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Fatty foods may expand waistline and cause havoc to the brain, link: https://www.news-medical.net/news/20220708/Fatty-foods-may-expand-waistline-and-cause-havoc-to-the-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Silul de viață aglomerat ar putea promova „mintea ascuțită”
  •