Alimentele grase pot lăți talia și pot provoca alterări cerebrale
![Alimentele grase pot lăți talia și pot provoca alterări cerebrale](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42383.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Xin-Fu Zhou, profesor la universitatea australiană și autor principal al studiului, afirmă că rezultatele cercetării au certificat o creștere a riscului de apariție a diabetului, precum și o deteriorare progresivă a abilităților cognitive la animale, printre manifestările acesteia regăsindu-se și apariția anxietății, depresiei și bolii Alzheimer. În plus, din cauza scăderii eficienței metabolismului, șoarecii de laborator au înregistrat și o creștere a ratei de apariției a obezității, factorul favorizant principal fiind reprezentat de modificările cerebrale apărute în urma consumului excesiv de alimente bogate în lipide. Larisa Bobrovskaya, specialist în neuroștiințe și biochimist, afirmă că lucrarea oferă dovezi suplimentare referitoare la asocierea dintre obezitate sau diabet și apariția bolii Alzheimer, estimând că, până în anul 2050, se va ajunge la un număr de 100 de milioane de cazuri la nivel global. Aceasta mai menționează și faptul că atât obezitatea, cât și diabetul, determină afectări ale sistemului nervos central, exacerbând astfel tulburările psihice deja existente și declinul cognitiv, și crescând riscul ca acestea să apară la persoane care nu le prezentau anterior.
În vederea realizării studiului, rozătoarele au fost împărțite în mod aleatoriu în două grupuri, unul dintre ele primind o dietă standard, iar celălalt primind o dietă bogată în grăsimi timp de 7 luni și jumătate. Ulterior, oamenii de știință au monitorizat aspecte precum greutatea corporală, nivelurile de glucoză de la nivel sanguin și aportul alimentar, efectuând totodată și teste de toleranță la glucoză și insulină și teste de detectare a disfuncției cognitive. Rezultatele studiului au arătat că șoarecii care au primit hrană bogată în lipide au înregistrat o creștere în greutate marcată, precum și apariția rezistenței la insulină. Specialiștii explică faptul că, în paralel cu aceste modificări corporale, aceștia au început să se comporte diferit față de cei care au primit o dietă normală, 55% dintre cei obezi dezvoltând simptome de depresie, care au fost întâlnite cu o frecvență de 100% la cei cu diabet.
sursa: News Medical
Data actualizare: 19-07-2022 | creare: 19-07-2022 | Vizite: 376
Bibliografie
Fatty foods may expand waistline and cause havoc to the brain, link: https://www.news-medical.net/news/20220708/Fatty-foods-may-expand-waistline-and-cause-havoc-to-the-brain.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Perturbarea ritmurilor circadiene poate fi un factor important în declanșarea simptomelor migrenei
- Factorii legați de reproducere ar putea influența riscul de demență
- Modificările de la nivelul globului ocular ar putea prezice declinul cognitiv?
- Potențialul dietelor ketogenice în gestionarea epilepsiei
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Functionarea creierului conform corelatiei credinta - principiu ying si yang - fizica
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- 'Radioul' din creier
- 16 alimente care intarzie imbatranirea creierului si stimuleaza activitatea cerebrala
- Care e cea mai buna dintre vitaminele B pentru creier și de ce?