Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei

Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei

©

Autor: Redacția ROmedic

Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei

Persoanele care au grupa de sange AB sunt mai predispuse la pierderi de memorie în ultima perioadă a vieÈ›ii, arată un studiu publicat de Academia Americană de Neurologie.

Grupa AB este cea mai rara grupă de sânge È™i se pare că persoanele cu acest profil sanguin au un risc cu 82% mai mare de a se confruinta cu probleme cognitive ce pot duce la demență.
Alte studii anterioare dezvăluiseră că cel mai puțin predispuși la astfel de probleme sunt cei cu grupa 0.

Cercetarea de față face parte dintr-un studiu mai amplu - „ExplicaÈ›ia diferenÈ›elor geografice È™i rasiale în riscul de atac vascular cerebral” - ce a inclus mai mult de 30.000 de persoane, monitorizate timp de peste 3 ani.

S-a constatat că 6% dintre cei care suferiseră o depreciere a memoriei È™i gândirii aveau grupa AB, față de 4%, media populaÈ›iei.

AceeaÈ™i lucrare a investigat È™i aportul factorului VIII din sânge (o proteină ce contribuie la coagularea sângelui) în aceste tulburări È™i a descoperit că un nivel ridicat al acestuia creÈ™te riscul cu 24%.
De altfel, s-a observat că cei care au grupa de sânge AB au un nivel mai mare al factorului VIII decât persoanele cu alte grupe de sânge.

Autorii studiului au declarat că această asociere arată că sănătatea creierului este influenÈ›ată de particularitățile vasculare, însă e nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele.

Sursa: Neurology, citată de Medical Xpress


Data actualizare: 10-05-2019 | creare: 16-09-2014 | Vizite: 4563
Bibliografie
Can your blood type affect your memory?, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-blood-affect-memory.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Curiozitatea influenÈ›ează creierul să înveÈ›e È™i să memoreze mai bine
  • Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe È™oareci de laborator)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum