Schizofrenia, legătură directă cu deficitul de vitamina D din perioada neonatală
Autor: Teodorescu Mihai
Studiile confirmă una dintre ipotezele lansate de către specialiștii din domeniul medical încă din anii precedenți: un nou-născut cu deficit de vitamina D are un risc crescut de a fi diagnosticat cu schizofrenie pe parcursul vieții. Această descoperire este una de o importanță majoră, deoarece pe viitor se va putea acționa cu mult mai multă prevenție. Tratarea deficienței de vitamina D va diminua riscurile, astfel că şi cazurile de schizofrenie vor fi mai puține.
Studiul, condus de către profesorul John McGrath de la Universitatea din Queensland din Australia şi realizat împreună cu cercetători de la Universitatea Aarhus din Danemarca oferă rezultate relevante, fiind constatat un risc considerabil mai mare (44%) de a dezvolta schizofrenie la adulții care s-au născut cu un deficit de vitamina D.
Schizofrenia reprezintă o tulburare mintală severă şi cronică care afectează modul în care o persoană interacționează, gândește şi simte. Deoarece cauzele exacte care duc la apariția acestei tulburări nu sunt cunoscute, este esențială orice descoperire care ar putea confirma eventuale cauze. Cercetătorii danezi, împreună cu cei australieni, confirmă prin intermediul cercetărilor un studiu premergător, care de asemenea evidenția asocierea dintre deficitul vitaminei D neonatale şi riscul de apariție a schizofreniei.
În ambele studii au fost analizate concentrațiile de vitamina D din probele de sânge prelevate de la nou-născuții din Danemarca din perioada 1981-2000, care odată ajunși adulți au dezvoltat schizofrenie. Aceste monstre au fost comparate cu cele ale unor persoane sănătoase, născute în aceeaşi perioadă. În 8% dintre cazurile adulților cu schizofrenie a existat o deficiență de vitamina D în perioada neonatală.
Cercetarea realizată anterior identifică şi alte potențiale riscuri crescute de apariție a acestei boli, asocierea dintre vitamina D şi schizofrenie nefiind singulară. Majoritatea subiecților cu schizofrenie s-au născut fie în anotimpul rece (iarna), fie în primăvară. Se poate presupune faptul că lipsa expunerii la soare în timpul lunilor de iarnă este asociată cu deficitul de vitamina D, așadar şi cu riscul de schizofrenie, concluzie expusă pe larg şi de către profesorul McGrath.
Același profesor este responsabil de un alt studiu care atestă o legătură între vitamina D şi o altă condiție medicală gravă. Este vorba de anumite trăsături de autism apărute în copilărie, de asemenea la cei care în perioada neonatală au avut o deficiență de vitamina D. Importanța vitaminei D şi impactul asupra dezvoltării copilului vor fi examinate în următoarele studii clinice.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi dovezi sugerează că tratamentul Alzheimerului necesită o abordare individualizată
- Hipertensiunea arterială - un factor important în declanșarea demenței
- Cercetările pun sub semnul întrebării eficacitatea medicamentelor pentru scleroza multiplă primar progresivă
- Glucocorticoizii determină modificări semnificative la nivel cerebral
- Posesie demonică sau schizofrenie?
- Psihosa indusa? sau Tulburare shizofreniforma?
- Schizofrenie sau altceva?
- Autism sau schizo?
- Sarcosine, primul supliment dovedit clinic că ajuta împotriva schizofreniei
- Cărți de psihiatrie/psihanaliza pe înțelesul tuturor
- Tatal meu a suferit in copilarie de sindromul discordant
- Pseudonevroza?
- Scala Gafs.Grad accentuat.
- Schizofrenia se transmite ereditar?