Suplimentarea cu vitamina A - o abordare promițătoare a tratamentului bolii Alzheimer

©

Autor:

Suplimentarea cu vitamina A - o abordare promițătoare a tratamentului bolii Alzheimer
Boala Alzheimer afectează peste 55 de milioane de persoane la nivel global, cu o prevalență crescută în țările cu venituri scăzute și medii. Având în vedere îmbătrânirea populației, se așteaptă ca prevalența bolii Alzheimer și sarcinile economice asociate să crească. În prezent, nu există tratamente care să vindece Boala Alzheimer sau să modifice progresia patologică a acesteia.
Dieta joacă un rol în prevenirea și progresia bolii Alzheimer, iar vitamina A este considerată o strategie potențială profilactică și terapeutică. Acțiunile nongenomice ale vitaminei A în creier au roluri cruciale, iar modularea acestora ar putea îmbunătăți funcția cerebrală și oferi căi terapeutice.

Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Nutrition a explorat efectele vitaminei A din dietă asupra microbiotei intestinale și a transcriptomului intestinal, în contextul bolii Alzheimer. În cadrul studiului, cercetătorii au investigat efectele dietei cu vitamina A asupra transcriptomului intestinal, inflamației, microbiotei intestinale și patologiei amiloid-beta (Aβ) pe un model de șoareci cu Alzheimer, repartizați aleatoriu în trei grupuri bazate pe greutatea corporală pentru a primi o dietă cu vitamina A deficitară (VAD), normală (VAN) sau îmbogățită (VAS) timp de 12 săptămâni.

Rezultatele nu au arătat schimbări notabile în greutatea corporală și aportul alimentar între grupuri pe parcursul intervenției. Totuși, nivelurile medii de vitamina A au indicat diferențe semnificative între grupuri, cu cele mai ridicate niveluri în grupul VAS. Evaluările neurocomportamentale și analizele morfometrice și imunohistochimice au arătat că șoarecii din grupul VAN au avut performanțe mai bune și depuneri mai scăzute de Aβ în creier comparativ cu grupurile VAD și VAS. Diversitatea microbiotei intestinale a fost mai mare în grupurile VAN și VAS comparativ cu VAD.

Analiza transcriptomică a evidențiat diferențe semnificative în expresia genică între grupuri, iar nivelurile markerilor de permeabilitate intestinală și citokinelor inflamatorii au fost semnificativ mai ridicate în grupul VAD comparativ cu VAS și VAN.

Concluziile studiului subliniază importanța vitaminei A în patologia și comportamentul bolii Alzheimer, indicând că o dietă deficitară în vitamina A poate reduce nivelurile serice de retinol, afecta cogniția și crește patologia Aβ la șoareci. Pe de altă parte, o dietă îmbogățită cu vitamina A a crescut nivelurile de retinol, a redus Aβ și a păstrat cogniția. Aceste descoperiri evidențiază semnificația vitaminei A în contextul AD, sugerând un potențial terapeutic în reglarea dietei.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-03-2024 | creare: 29-03-2024 | Vizite: 470
Bibliografie
Dietary vitamin A shows promise in Alzheimer's disease intervention, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240328/Dietary-vitamin-A-shows-promise-in-Alzheimers-disease-intervention-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ecografia cu ultrasunete focalizate, potențial de tratare a bolii Alzheimer
  • Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer
  • Vitamina A stimulează arderea grăsimilor în condiții de frig
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum