Reguli de urmat în dieta paleo

©

Autor:

Reguli de urmat în dieta paleo

Dieta paleo probabil că îți sună cunoscut deoarece multă lume alege să o adopte pentru rezultate de scădere în greutate într-un timp destul de scurt. Dacă urmezi cu strictețe regulile impuse de către aceasta nu ar trebui să dai greș defel.

 

Așa cum și numele îi zice, dieta paleo se bazează pe grupele de alimente cu care se hrăneau strămoșii noștri din paleolitic și le elimină pe cele procesate care sunt tot mai prezente în zilele noastre pe toate rafturile magazinelor.

 

Important de ținut cont însă este că oricât de atrăgătoare ți se va părea după ce vei citi acest articol, este necesar să vorbești cu un doctor înainte de a o lua pe această cale și de a elimina anumite produse din alimentație. De exemplu, această dietă nu le este recomandată femeilor însărcinate, copiilor și celor care au anumite boli. De aceea este consultarea unui medic este vitală în acest caz.

Ce este dieta paleo

Dieta paleo este mai mult un stil de viață sănătos decât o dietă. Având în vedere că strămoșii noștri au trăit și au evoluat cu ajutorul acesteia, este greu de înțeles de ce nu am reuși și noi să facem la fel.

 

Nu trebuie să uităm însă că aceștia, pe lângă că nu mâncau alimente procesate, aveau și un stil de viață extrem de activ și tocmai de aceea trebuie să fim conștienți de faptul că dieta singură nu poate constitui un stil de viață sănătos, ci are nevoie și de cel puțin o oră de mișcare pe zi pentru a-și dovedi adevărata valoare.

Reguli de respectat în dieta paleo

1. Mișcare și sport

Prima regulă este aceea că trebuie neapărat să introduci și mișcarea și sportul în viața ta de zi cu zi nu doar pentru a avea rezultate grozave în ceea ce privește slăbitul, ci mai ales pentru ca stilul tău de viață să fie unul cu adevărat sănătos.

2. Verdețurile reprezintă două treimi din farfurie

Verdețurile erau cele mai la îndemână în epoca paleolitică, urmate fiind de proteină și grăsimi bune. Așadar, pune în farfurie pe două treimi verdețuri și legume, măsoară cu palma bucata de proteină și nu uita să adaugi lângă și un avocado sau orice are grăsimi bune.

3. Nu mai număra caloriile

Având în vedere că renunți la alimentele procesate, nu va mai trebui să măsori caloriile, ci mai degrabă să ții cont de regula - 2 treimi - 1 treime și poți să mănânci liniștit tot ce ai în farfurie.

4. Ia cina în loc de mic dejun

Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că poți să începi să mănânci ceea ce aveai planificat pentru cină de dimineață, pentru că atunci corpul nostru are nevoie de cel mai mare aport de energie pentru a trece cu bine peste ziua solicitantă.

5. Ai voie la un cheat day

Ca și în orice altă dietă, ai voie o dată pe săptămână să mănânci ceea ce ți-a lipsit cel mai tare și să bei un pahar din vinul preferat. Astfel corpul își va intra mai ușor din nou în starea de dietă după ce a avut parte de un festin într-o zi.

Alimente pe care să le consumi și pe care să le eviți în dieta paleo

Similar cu alte diete, există și în aceasta alimente pe care ai voie să le consumi și cele pe care trebuie să le eviți, alături de regulile de mai sus.

 

 

Alimente in dieta paleo

Alimente permise în dieta paleo

  • ouă - de preferat luate de la țară de la găini crescute în aer liber și hrănite doar cu produse naturale; nu mai mult de 6 pe săptămână;
  • orice fructe de sezon cu conținut mic de zahăr dacă se poate;
  • legume care nu conțin amidon: broccoli, salate, roșii, ceapă, morcovi, ardei;
  • carne de orice fel, ideal să fie luată doar partea cu puțină grăsime;
  • pește și fructe de mare.

Alimente interzise în dieta paleo

  • cereale și produse din cereale precum pâinea, pastele;
  • lactate;
  • produse procesate;
  • alimente bogate în amidon;
  • legume boabe;
  • uleiuri vegetale și hidrogenate;
  • cărnuri procesate;
  • zahăr și orice produse îl conțin;
  • îndulcitori artificiali.

Chiar dacă inițial poate să îți pară o dietă restrictivă, amintește-ți de strămoșii noștri care au trăit mii de ani cu acest stil de viață, au supraviețuit și au evoluat. Important este să ți se potrivească și să vorbești cu un medic înainte să adopți acest stil de viață!


Data actualizare: 24-12-2021 | creare: 24-12-2021 | Vizite: 526
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: