Alegerile alimentare - influențate de memorie
Autor: Redacția ROmedic
Conform unui studiu realizat de un grup de cercetători din cadrul unei Universități din Basel (Elveția) și publicat în jurnalul Neuron, alegerile alimentare ale unei persoane sunt influențate de memorie și de intensificarea comunicării dintre două regiuni are creierului - hipocampul (zona din creier asociată memoriei) și cortexul prefrontal ventromedial ( zona din creier care procesează sentimentele de empatie, compasiune, vină).
Potrivit cercetătorilor, deciziile privind alimentele consumate sunt influențate de informațiile stocate în memorie. Pentru a demonstra acest lucru, au realizat un studiu pe un eșantion de 60 de participanți tineri, cărora li s-au arătat pe un ecran imaginile a 48 de gustări - printre care batoane de ciocolată, covrigei și chips-uri. Fiecărui aliment îi era atribuită o locație fixă pe ecran iar participanții au fost rugați să acorde un calificativ fiecărui aliment în funcție de preferințe.
Ulterior, participanții au fost supuși unor investigații de RMN funcțional cerebral (rezonanță magnetică nucleară); pe parcursul examinării au fost puși să aleagă în mod constant între două gustări. Unui număr de 30 de participanți li s-a permis doar să vadă locația gustării, fiind necesar să specifice alimentul doar făcând conexiune cu locul unde erau afișate. Ceilalți 30 de participanți au avut posibilitatea să vadă imaginile alimentelor direct pe ecran.
Rezultatul a arătat că participanții au numit alimentele a căror locație și-o aminteau mai bine, deși acestea nu se aflau neapărat printre preferințele lor. În schimb, participanții care au avut posibilitatea să vizualizeze direct pe ecran alimentele au oferit răspunsuri în concordanță cu cele inițiale.
Cu ajutorul RMN a fost înregistrată activitatea cerebrală pe durata chestionării participanților. Acest lucru a permis obținerea unui model matematic care să arate influența memoriei vizuale asupra procesului de luare a deciziilor.
Cu ajutorul acestui model matematic s-a putut observa o amplificare a comunicării dintre hippocampus și cortexul prefrontal ventromedial în momentul în care participanții au ales alimentele. Cercetătorii menționează că scanările cu ajutorul RMN și modelarea matematică ajută la examinarea și înțelegerea precisă a modului în care cele două regiuni cerebrale interacționează pe parcursul procesului decizional. De asemenea, ei consideră acest studiu ca o punte între două domenii mari de cercetare în psihologie- memoria și procesul de luare a deciziilor.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetări inovatoare oferă o perspectivă asupra mecanismelor migrenei și a potențialelor noi terapii
- Perspective noi privind procesul de îmbătrânire a minții umane
- Terapia laser îmbunătățește memoria de lucru, capacitatea de a reține anumite gânduri sau fapte în timpul unor activități
- Un studiu explică cum amigdala cerebrală contribuie la sentimentele negative
- Pierdere de memorie
- Nu retin nimic
- Probleme de memorie, vorbire si coordonare
- Uit cuvinte obisnuite!
- Probleme memorie, concentrare
- Pierderi de memorie
- Probleme cu memoria de scurta durata
- Pierderi de memorie, lapsus
- Probleme cu memoria sau depresie?