Oamenii de știință identifică o nouă abordare pentru prevenirea convulsiilor
Cercetătorii de la Trinity College Dublin au reușit să înregistreze un progres semnificativ în domeniul epilepsiei. Aceștia au urmărit dezvoltarea unor tehnici prin care să prevină apariția convulsiilor, precum și aprofundarea mecanismelor și înțelegerea complexității bolilor neurologice.
Fiind o tulburare cronică a sistemului nervos central (SNC), epilepsia se caracterizează prin crize recurente și spontane, cauza principală recunoscută fiind întreruperea activității electrice a creierului. Afectează aproximativ 1% din populație și 50 de milioane de oameni în întreaga lume.
Se cunoaște faptul că organul nobil al corpului uman, creierul, reprezintă 2% din masa corpului uman, dar consumă aproape 20% din producția de energie zilnică a corpului. Astfel, cererea de energie este mare, iar celulele creierului sunt hrănite și îsi asigură viabilitatea printr-o rețea complexă de capilare numită barieră hemato-encefalică (BHE). Fiecare celulă a creierului este hrănită de propriul capilar, conform studiului.
O perturbare a integrității acestor capilare și a BHE, pare a fi un factor cheie al activității convulsive la oameni. Cercetătorii arată cum restabilirea acestei integrități microvasculare ar putea să prevină apariția convulsiilor. Această descoperire are un potențial real în concretizarea descoperirilor, mai aproape de o terapie reală și semnificativă.
Dr. Chris Greene consideră că stabilizarea integrității vaselor de sânge din creier ar putea avea relevanță pentru o gamă largă de alte boli, fiind doar începutul procesului de cercetare.
Descoperirile reprezintă punctul culminant al multor ani de studiu, fiind implicate numeroase grupuri de cercetare, dar mai ales o comunicare exemplară între pacienți și echipele de lucru. n studiu a fost implicată o echipă multidisciplinară de geneticieni, neurologi, neuropatologi și neurochirurgi de la Trinity, RCSI, Spitalul St James, Spitalul Beaumont și Universitatea din Uppsala. În plus, lucrarea a făcut parte dintr-o colaborare majoră între Trinity și centrul finanțat de Science Foundation Ireland (SFI), FutureNeuro.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum