Efectele somnului REM asupra alimentației
Noile cercetări legate de componenta REM a somnului scot în evidență influența acesteia asupra comportamentului alimentar.
Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Berna a studiat relația dintre activarea neuronilor din hipotalamus în timpul somnului REM (Mișcarea rapidă a ochilor) și comportamentul alimentar. Pe modelele experimentale aceștia au constatat că pofta de mâncare poate fi scăzută odată cu inhibarea acestor neuroni.
Deși multe persoane neglijează somnul datorită programului de lucru, trebuie știut faptul că acesta joacă un rol esențial în viața noastră. Astfel, somnul este alcătuit din mai multe faze, fiecare contribuind în proporții variate la starea de odihnă. Faza REM, cea în care visăm, este caracterizată printr-o activitate cerebrală sporită. Cu toate acestea funcția concretă a acestei faze rămâne neclară.
Activitatea cerebrală sporită a fost înregistrată în zonele specializate în reglarea memoriei sau a emoțiilor, precum și la nivelul hipotalamusului lateral. În afara somnului, aceste zone cerebrale controlează pofta de mâncare și reglează diferite comportamente și dependențe induse.
Prof. Dr. Antoine Adamantidis împreună cu echipa sa științifică a elaborat un studiu cu privire la funcțiile neuronilor hipotamalici în timpul fazei REM a somnului. Studiul a fost realizat pe modele experimentale și a urmărit mecanismul prin care activarea anumitor neuroni influențează activitățile zilnice.
Inhibând activarea acestor neuroni, au constatat o diminuare a apetitului și a consumului de alimente.
Pentru a evalua această ipoteză, au folosit tehnica optogenetică; folosind impulsuri luminoase pentru inhibarea neuronilor hipotalamusului, au constatat o modificare la nivelul stimulilor pentru alimentare, iar prin urmare animalele de experiență consumau mai putine alimente.
Rezultatele evidențiate sugerează că activitatea electrică a creierului în timpul somnului este variabilă și în același timp foarte importantă pentru reglarea comportamentului alimentar. Efectele obținute au fost vizibile pentru încă patru zile după experiment.
Concluziile cercetătorilor ne aduc la cunoștință rolul primordial al odihnei în viața de zi cu zi și efectele benefice care decurg din aceasta. Un somn odihnitor va menține starea de sănătate mentală, precum și un comportament alimentar adecvat.
sursa: Science Daily
Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Berna a studiat relația dintre activarea neuronilor din hipotalamus în timpul somnului REM (Mișcarea rapidă a ochilor) și comportamentul alimentar. Pe modelele experimentale aceștia au constatat că pofta de mâncare poate fi scăzută odată cu inhibarea acestor neuroni.
Deși multe persoane neglijează somnul datorită programului de lucru, trebuie știut faptul că acesta joacă un rol esențial în viața noastră. Astfel, somnul este alcătuit din mai multe faze, fiecare contribuind în proporții variate la starea de odihnă. Faza REM, cea în care visăm, este caracterizată printr-o activitate cerebrală sporită. Cu toate acestea funcția concretă a acestei faze rămâne neclară.
Activitatea cerebrală sporită a fost înregistrată în zonele specializate în reglarea memoriei sau a emoțiilor, precum și la nivelul hipotalamusului lateral. În afara somnului, aceste zone cerebrale controlează pofta de mâncare și reglează diferite comportamente și dependențe induse.
Prof. Dr. Antoine Adamantidis împreună cu echipa sa științifică a elaborat un studiu cu privire la funcțiile neuronilor hipotamalici în timpul fazei REM a somnului. Studiul a fost realizat pe modele experimentale și a urmărit mecanismul prin care activarea anumitor neuroni influențează activitățile zilnice.
Inhibând activarea acestor neuroni, au constatat o diminuare a apetitului și a consumului de alimente.
Pentru a evalua această ipoteză, au folosit tehnica optogenetică; folosind impulsuri luminoase pentru inhibarea neuronilor hipotalamusului, au constatat o modificare la nivelul stimulilor pentru alimentare, iar prin urmare animalele de experiență consumau mai putine alimente.
Rezultatele evidențiate sugerează că activitatea electrică a creierului în timpul somnului este variabilă și în același timp foarte importantă pentru reglarea comportamentului alimentar. Efectele obținute au fost vizibile pentru încă patru zile după experiment.
Concluziile cercetătorilor ne aduc la cunoștință rolul primordial al odihnei în viața de zi cu zi și efectele benefice care decurg din aceasta. Un somn odihnitor va menține starea de sănătate mentală, precum și un comportament alimentar adecvat.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-08-2020 | creare: 11-08-2020 | Vizite: 662
Bibliografie
REM sleep tunes eating behavior, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200806111820.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Medicamentele antihipertensive pot fi folosite pentru prevenirea migrenelor
- Virusurile din genele noastre: Când sunt activate, acestea afectează dezvoltarea creierului
- Persoanele cu steatoză hepatică non-alcoolică pot avea un risc mai mare de demență
- Riscul de demență, redus în rândul persoanelor cu niveluri crescute de antioxidanți în sânge
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni