Agenții de îngroșare comestibili pe bază de gumă xantan pot ajuta la prevenirea diabetui zaharat de tip 2
©
Autor: Teodorescu Mihai
Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni determinate de stilul de viață nesănătos, în special de alimentația bogată în grăsimi și carbohidrați. Necontrolat, diabetul de tip 2 poate duce la apariția unor complicații severe, cum ar fi bolile cardiovasculare. În general, măsurile de prevenire a diabetului pot reduce aceste riscuri. Un nou studiu, realizat de cercetătorii japonezi, arată că agenții de îngroșare pot juca un rol important în prevenția diabetului, deoarece pot reduce nivelul glicemiei după masă.
Diabetul de tip 2, împreună cu alte boli metabolice, au fost asociate în numeroase studii anterioare cu nivelurile glucozei în sânge după masă. De asemenea, studiile au raportat o serie de alimente, condimente sau fibre solubile care ar putea contribui la reducerea nivelurilor glucozei în sânge, cu condiția ca acestea să fir consumate în timpul meselor. Fibrele solubile, categorie din care face parte și guma xantax, sunt utilizate într-o gamă largă de alimente, inclusiv în agenții de îngroșare a lichidelor, substanțe care cresc vâscozitatea unui lichid fără a modifica substanțial proprietățile sale.
Deși studiile au sugerat că aceste substanțe pot reduce nivelul glucozei din sânge și implicit riscul de diabet, efectele biologice ale agenților de îngroșare asupra nivelului de glucoză din sânge postprandial, cât și asupra expresiei genelor în tractul gastrointestinal și a microbiomului intestinal, nu au fost pe deplin clarificate. Studiul actual și-a propus să afle dacă agenții de îngroșare a fluidelor au efecte suplimentare, în special asupra nivelurilor de glucoză din sânge după masă care sunt legate de expresia genelor în tractul gastrointestinal și de microbiomul intestinal.
Rezultatele studiului experimental, efectuat pe șoareci de laborator, au arătat că nivelurile de glucoză din sânge la 60 și respectiv 90 de minute după administrarea glucozei au fost semnificativ mai reduse în rândul rozătoarelor care au primit agenți de îngroșare pe bază de gumă xanthan. Potrivit autorilor, mecanismul prin care au fost reduse nivelurile de glucoză din sânge asociate cu expresia hormonilor Glp1 și Glp1r în ileon.
sursa: News Medical
Diabetul de tip 2, împreună cu alte boli metabolice, au fost asociate în numeroase studii anterioare cu nivelurile glucozei în sânge după masă. De asemenea, studiile au raportat o serie de alimente, condimente sau fibre solubile care ar putea contribui la reducerea nivelurilor glucozei în sânge, cu condiția ca acestea să fir consumate în timpul meselor. Fibrele solubile, categorie din care face parte și guma xantax, sunt utilizate într-o gamă largă de alimente, inclusiv în agenții de îngroșare a lichidelor, substanțe care cresc vâscozitatea unui lichid fără a modifica substanțial proprietățile sale.
Deși studiile au sugerat că aceste substanțe pot reduce nivelul glucozei din sânge și implicit riscul de diabet, efectele biologice ale agenților de îngroșare asupra nivelului de glucoză din sânge postprandial, cât și asupra expresiei genelor în tractul gastrointestinal și a microbiomului intestinal, nu au fost pe deplin clarificate. Studiul actual și-a propus să afle dacă agenții de îngroșare a fluidelor au efecte suplimentare, în special asupra nivelurilor de glucoză din sânge după masă care sunt legate de expresia genelor în tractul gastrointestinal și de microbiomul intestinal.
Rezultatele studiului experimental, efectuat pe șoareci de laborator, au arătat că nivelurile de glucoză din sânge la 60 și respectiv 90 de minute după administrarea glucozei au fost semnificativ mai reduse în rândul rozătoarelor care au primit agenți de îngroșare pe bază de gumă xanthan. Potrivit autorilor, mecanismul prin care au fost reduse nivelurile de glucoză din sânge asociate cu expresia hormonilor Glp1 și Glp1r în ileon.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-01-2023 | creare: 05-01-2023 | Vizite: 649
Bibliografie
Xanthan gum-based fluid thickener can lower blood glucose levels after eating, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20221227/Xanthan-gum-based-fluid-thickener-can-lower-blood-glucose-levels-after-eating-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Telemedicina și dieta săracă în carbohidrați reduc medicamentele pentru diabet și stimulează o remisie de durată
- Nivelurile scăzute de lipoproteină (a) nu cauzează diabet zaharat tip 2
- Kombucha ar putea ajuta la scăderea glicemiei
- Care este mecanismul prin care creierul poate induce remisiunea diabetului zaharat la rozătoare?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni