Agenții de îngroșare comestibili pe bază de gumă xantan pot ajuta la prevenirea diabetui zaharat de tip 2
©
Autor: Teodorescu Mihai

Diabetul de tip 2, împreună cu alte boli metabolice, au fost asociate în numeroase studii anterioare cu nivelurile glucozei în sânge după masă. De asemenea, studiile au raportat o serie de alimente, condimente sau fibre solubile care ar putea contribui la reducerea nivelurilor glucozei în sânge, cu condiția ca acestea să fir consumate în timpul meselor. Fibrele solubile, categorie din care face parte și guma xantax, sunt utilizate într-o gamă largă de alimente, inclusiv în agenții de îngroșare a lichidelor, substanțe care cresc vâscozitatea unui lichid fără a modifica substanțial proprietățile sale.
Deși studiile au sugerat că aceste substanțe pot reduce nivelul glucozei din sânge și implicit riscul de diabet, efectele biologice ale agenților de îngroșare asupra nivelului de glucoză din sânge postprandial, cât și asupra expresiei genelor în tractul gastrointestinal și a microbiomului intestinal, nu au fost pe deplin clarificate. Studiul actual și-a propus să afle dacă agenții de îngroșare a fluidelor au efecte suplimentare, în special asupra nivelurilor de glucoză din sânge după masă care sunt legate de expresia genelor în tractul gastrointestinal și de microbiomul intestinal.
Rezultatele studiului experimental, efectuat pe șoareci de laborator, au arătat că nivelurile de glucoză din sânge la 60 și respectiv 90 de minute după administrarea glucozei au fost semnificativ mai reduse în rândul rozătoarelor care au primit agenți de îngroșare pe bază de gumă xanthan. Potrivit autorilor, mecanismul prin care au fost reduse nivelurile de glucoză din sânge asociate cu expresia hormonilor Glp1 și Glp1r în ileon.
sursa: News Medical
Data actualizare: 05-01-2023 | creare: 05-01-2023 | Vizite: 667
Bibliografie
Xanthan gum-based fluid thickener can lower blood glucose levels after eating, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20221227/Xanthan-gum-based-fluid-thickener-can-lower-blood-glucose-levels-after-eating-study-shows.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele cu cronotip nocturn au un IMC mai mare, talie mai mare și se confruntă cu un risc mai mare de diabet de tip 2
- O posibilă strategie de luptă contra obezității: Celastrol, compus derivat din rădăcina unei plante chinezești
- Statul prelungit pe scaun este dăunător pentru inimă și circumferința taliei
- Controlul producţiei de insulină cu ajutorul unui smartwatch
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni