Chisturile ovariene - important de știut
Autor: Domșa Dariana
O problemă comună printre femeile tinere, chisturile ovariene reprezintă formațiuni de regulă benigne, inofensive pentru sănătatea generală sau reproductivă, apărute la nivelul ovarelor. Descoperite frecvent în urma unui control de rutină, chisturile ovariene tind să fie asimptomatice și să dispară de la sine, în lipsa unui tratament. Există, însă, situații în care chisturile ovariene pot determina complicații, cele mai frecvente fiind ruptura de chist ovarian și torsiunea ovariană. În plus, chisturile ovariene pot ridica suspiciunea de malignitate, în special dacă apar după perioada de menopauză. Din acest motiv, controalele medicale regulate sunt necesare. (1, 2)
Chisturile ovariene - important de știut
Cele mai multe chisturi ovariene se dezvoltă ca urmare a ciclului menstrual.
Anumiți factori de risc, asociați cu funcția ciclului menstrual, precum menstruația neregulată sau menstruația precoce, sporesc riscul de apariție a chisturilor ovariene. Dereglările hormonale reprezintă cauza principală a chisturilor ovariene funcționale, alte tipuri de chisturi fiind mai puțin frecvente. Chisturile funcționale, apărute pe fondul dereglărilor hormonale, sunt de obicei inofensive și adesea dispar singure în două sau trei luni. (1, 2, 3)
Chisturile ovariene sunt mai puțin frecvente în perioada de premenopauză sau de postmenopauză.
Majoritatea chisturilor ovariene se formează în perioada de fertilitate, riscurile de a dezvolta un chist ovarian în perioada de postmenopauză (primii ani după menopauză) sau premenopauză (anterior instalării menopauzei) fiind semnificativ reduse. Incidența chisturilor ovariene nu este pe deplin cunoscută, din cauza lipsei vizitelor medicale și a tendinței acestora de a dispărea de la sine. Cu toate acestea, conform unor studii, chisturile ovariene se găsesc la aproape toate femeile aflate în perioada de fertilitate și la până la 18% dintre femeile aflate în postmenopauză. (1, 2, 3. 4)
Chisturile ovariene pot fi simptomatice.
Deși majoritatea chisturilor ovariene au dimensiuni reduse și nu provoacă simptome, există și situații în care chisturile ovariene pot fi simptomatice. Balonarea, presiunea sau durerile la nivelul abdomenului inferior reprezintă simptomele principale. În cazul rupturii unui chist, durerile se pot amplifica, devenind severe și dificil de controlat cu medicamente analgezice. Apariția vărsăturilor poate trăda o răsucire a ovarului, condiție medicală ce necesită un tratament de urgență. Simptomele mai puțin frecvente includ durere pelvină, durere la nivelul spatelui sau al coapselor, durere în timpul actului sexual, sângerări vaginale neobișnuite, sensibilitate a sânilor, necesitatea de a urina mai frecvent sau creșterea inexplicabilă în greutate. (1, 5)
Chisturile ovariene pot necesita tratament chirurgical.
Institutul Național de Sănătate din SUA estimează că 5% până la 10% dintre femei se operează pentru a îndepărta un chist ovarian. Îndepărtarea chirurgicală a chisturilor poate fi recomandată femeilor aflate în perioada de postmenopauză, cât și femeilor cu chisturi ovariene de dimensiuni mari. Intervenția chirurgicală poate fi indicată, de asemenea, pentru îndepărtarea chisturilor ovariene care nu dispar în decurs de câteva luni, a căror formă este neobișnuită sau care provoacă simptome. Conform unui studiu publicat în jurnalul medical al Clinicii Cleveland, aproximativ 8% dintre femeile aflate în perioada de premenopauză dezvoltă chisturi mari care necesită tratament. (1, 2, 4)
Chisturile ovariene pot deveni maligne (canceroase).
În cazuri rare, chisturile ovariene determină apariția cancerului ovarian. Riscul de cancer ovarian este tot mai mare cu înaintarea în vârstă. Femeile care prezintă chisturi ovariene și care au trecut menopauză au un risc semnificativ mai mare de cancer ovarian. Tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea chisturilor este necesar atunci când acestea sunt canceroase. În funcție de particularitățile pacientului și de evoluția cancerului, poate fi necesară inclusiv îndepărtarea chirurgicală a uterului, ovarelor și trompelor uterine, proceduri urmate de chimioterapie sau radiații. (1, 2, 5, 6)
(2) Ovarian cysts, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
(3) Does the incidence of ovarian cysts vary among age groups? https://www.medscape.com/answers/255865-25774/does-the-incidence-of-ovarian-cysts-vary-among-age-groups
(4) Ovarian Cysts, https://emedicine.medscape.com/article/255865-overview
(5) Ovarian Cysts, https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts
(6) Ovarian cyst, https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tratament naturist care a functionat
- Chist ovarian
- Ecografie utero-vaginala.
- Operatie de chist ovarian
- Tratament pentru fertilitate sau anticonceptionale in chist ovarian?
- Stie cineva!!!!!!
- Chisturi ovariene si intarzierea menstruatiei. Posibil risc de cancer?
- Ovare polichistice, endometrioza si amenoree
- Am cancer sau nu? rezultat histopatologic
- Chist ovarian si ovulatie