Activitățile fizice zilnice cresc starea de bine

©

Autor:

Activitățile fizice zilnice cresc starea de bine

Este cunoscut faptul că activitatea fizică ne face mai fericiți, fiind importantă pentru menținerea sănătății psihice. Acum, cercetătorii au studiat zonele creierului care joacă un rol în tot acest proces, descoperind că activitățile zilnice, precum urcatul scărilor, cresc în mod semnificativ starea de bine, mai ales pentru persoanele susceptibile la dezvoltarea bolilor psihiatrice.
Rezultatele au fost publicate în Science Advances.

Pana acum, efectele activității zilnice, precum urcatul scărilor, plimbatul sau mersul pe jos până la stația de tramvai, nu au fost foarte bine studiate, nefiind clare zonele creierului implicate. Recent, o echipă de cercetători a studiat impactul activităților de zi cu zi, care ne ocupă majoritatea timpului, ajungând la concluzia că urcatul zilnic al scărilor ne poate ajuta să ne simțim treji și plini de energie.

Rezultatele sunt relevante în mod particular având în vedere situația actuală a restricțiilor impuse de pandemie, precum și a venirii iernii. Oamenii de știință ne sugerează să urcăm scările cât mai des, întrucât această activitate ne poate crește starea de bine.

Printre metodele utilizate se numără evaluările cu ajutorul senzorilor de mișcare, precum și studiile cu ajutorul telefoanelor smartphone, care detectau locația pe măsură ce participanții se mișcau. În total, 67 de persoane au fost evaluate cu ajutorul senzorilor de mișcare. La acestea s-a determinat impactul activităților zilnice asupra stării de alertă timp de 7 zile. Rezultatele au arătat că persoanele erau într-o stare mai crescută de alertă și mai energice imediat după activitatea efectuată. Astfel, s-a demonstrat că gradul de alertă și energie sunt componente importante ale stării de bine și a sănătății psihice.

Rezultatele obținute au fost combinate cu cele provenite de la un grup de 83 persoane, la care s-au efectuat secțiuni cerebrale prin RMN. Pentru a observa zonele din creier care joacă un rol în desfășurarea activităților zilnice, s-a măsurat volumul de materie cenușie din creier. Potrivit rezultatelor, cortexul cingular, o zonă din cortexul cerebral, este important pentru legătura dintre activitățile zilnice și stara de bine afectivă. Cortexul cingular este zona din creier unde sunt reglate emoțiile și rezistența la tulburările psihiatrice. Conform descoperirilor, persoanele un volum mai mic de materie cenușie la nivelul acestei zone, având un risc mai mare pentru boli psihiatrice s-au simțit mai puțin energice atunci când erau inactive din punct de vedere fizic. Totuși, după efectuarea activităților zilnice, aceste persoane s-au simțit mai pline de energie chiar și decât cele cu un volum mare de materie cenușie.

Rezultatele sugerează că activitatea fizică influențează starea de bine, mai ales la persoanele predispuse la boli psihiatrice.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 09-12-2020 | creare: 09-12-2020 | Vizite: 432
Bibliografie
Everyday activities enhance personal well-being: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201125104348.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bunăstarea mentală, o particularitate a vârstei a treia
  • O singură conversație de calitate cu un prieten poate crește starea de bine zilnică
  • Analiza impactului venitului și a vârstei asupra stării de bine: studiu bazat pe datele colectate de la peste două milioane de persoane
  •