Activitatea fizică și sucul de sfeclă, pentru un creier „mai tânăr” la bătrânețe

©

Autor:

Activitatea fizică și sucul de sfeclă, pentru un creier „mai tânăr” la bătrânețe
Pornind de la premiza verificată în numerose studii conform căreia exercițiile fizice contribuie cu multiple beneficii la menținerea sănătății creierului, autorii studiului au analizat care sunt efectele pozitive ale unei vieți active în cazul suplimentării cu suc de sfeclă pentru efectul său ergogenic, la adulții în vârstă care suferă de hipertensiune.

Rezultatele publicate în Journals of Gerontology: Medical Sciences susțin un dicton foarte răspândit, în medicina preventivă mai ales: „ești ceea ce mănânci” și subliniază cât de critice sunt alegerile alimentare pentru conservarea funcției cerebrale și a independenței funcționale la persoanele vârstnice.

Experimentul la care se face referire „este primul care analizează efectele cumulative ale exercițiilor fizice și a compușilor prezenenți în sucul de sfeclă asupra rețelelor neuronale care alcătuiesc cortexul motor, respectiv formațiunile neurale care realizează conexiunea dintre cortexul motor și insula, ce asigură mobilitatea,” afirmă W. Jack Rejeski, co-autorul studiului.

La studiu au participat 26 de bărbați și femei cu vârsta minimă de 55 de ani care nu realizau cu regularitate exerciții fizice, prezentau hipertensiune arterială, iar schema terapeutică includea maximum 2 clase de anti-hipertensive. Cu o frecvență de 3 ori pe săptămână, timp de 6 săptămâni, aceștia au consumat un supliment  din suc de sfeclă denumit Beet-It Sport Shot cu o oră înainte de a efectua activități fizice de intensitate moderată, 50 de minute de mers pe bandă rulantă. Jumătate dintre participanți au primit băutura sportivă cu un conținut de 560 mg nitrați, iar cealaltă jumătate a consumat varianta placebo a suplimentului Beet-It sport Shot, cu un aport nesemnificativ de nitrați.

Sfecla este un aliment bogat în mod natural în nitrați, convertiți în organism în nitriți și ulterior în oxid nitric. Oxidul nitric are un puternic rol vasodilatator și îmbunătățește circulația și astfel, aportul de oxigen către organe, inclusiv mușchii scheletici.

Oxidul nitric este o moleculă cu un impact puternic asupra organismului, asigurând oxigenarea corespunăztoare a creierului, un mare consumator de oxigen de altfel”, fiind foarte important în menținerea troficității celulelor nervoase, respectiv în procesele de vasodilatație, neurotransmitere și contractilitate.

Pentru a lămuri legătura dintre oxid nitric, cortex și activitate fizică, trebuie menționat faptul că atunci când se realizează exerciții fizice, cortexul somatomotor de la nivel cerebral procesează informația transmisă de către mușchi.
Astfel, atunci când se consumă suc de sfeclă bogat în nitrați atât creierul, cât și mușchii, primesc mai mult oxigen, creând astfel un mediu perfect pentru „antrenarea” cortexului somatomotor, conexiunile neuronale realizate fiind asemănătoare celor observate la nivelul creierului adulților tineri. Acest lucru explică efectele sinergice ale consumului de suc de sfeclă în combinație cu exercițiile, în ceea ce privește performanța fizică și neuroplasticitatea creierului la vârstnici.

Aflați mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de sfeclă din articol.

Sursa: Medical Xpress



Data actualizare: 24-04-2017 | creare: 24-04-2017 | Vizite: 1607
Bibliografie
With beetroot juice before exercise, aging brains look 'younger': study, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-beetroot-juice-aging-brains-younger.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ajută exercițiile fizice la dezvoltarea creierului
  • Antrenamentele cu greutăți pot potența funcțiile cognitive
  • Spiritul competitiv generează cea mai bună motivație pentru sport
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum