Felul în care somnul îmbunătățește memoria relațională
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California elaborează informațiile provenite din multiple lucrări anterioare care descriu beneficiile pe care somnul le are asupra memoriei, furnizând detalii despre mecanismele care stau la baza creării de noi amintiri în timpul somnului. Acesta a fost realizat prin dezvoltarea unor modele artificiale ale talamusului și cortexului cerebral, simulând astfel la nivelul lor stările de somn și veghe ale creierului, mai exact activarea spontană a neuronilor și optimizarea acestora în vederea perceperii stimulilor senzoriali și oscilațiile intrinseci ale acestora, precum undele lente.
Timothy Tadros, student la universitatea americană, afirmă că plasticitatea sinaptică funcționează astfel încât conexiunile dintre neuroni devin mai slabe sau mai puternice în funcție de numărul de ori în care aceștia au fost activați. Astfel, conform acestuia, anumiți neuroni se activează atunci când procesează o imagine pe care am mai văzut-o anterior, astfel că privirea a două obiecte în tandem, dintre care unul dintre ele este deja cunoscut, poate determina formarea unor asocieri la nivelul cortexului asociativ prin întărirea sinapselor dintre neuronii respectivi.
De asemenea, în vederea evaluării posibilității de procesare indirectă a unor asocieri, oamenii de știință au folosit modelele pentru a realiza asocieri de tipul A + B și B + C, însă nu au realizat astfel de asocieri de tipul A + C. Cu toate acestea, în urma analizei modelului s-a observat că, la nivel cerebral, în timpul somnului se formează automat și indirect și ultima asociere, deoarece informațiile pe care creierul le-a dobândit sunt reluate în timpul somnului.
Autorii afirmă că principala aplicare concretă a studiului este în domeniul afecțiunilor neurologice precum schizofrenia sau tulburărilor din spectrul autismului, deoarece persoanele ce suferă de astfel de patologii prezintă rezultate inferioare la testele de memorie. În plus, echipa afirmă că acești pacienți înregistrează și o alterare a somnului, în special al celui cu unde lente, în care formarea de asocieri cerebrale predomină. Aceștia menționează faptul că, în viitor, este nevoie ca studiile să se concentreze pe somnul cu unde lente și pe felul în care simptomele cognitive asociate cu modificarea acestuia pot fi ameliorate, aspecte mult mai importante decât simpla cercetare obiectivă a acestui tip de somn. De asemenea, cercetările axate pe astfel de subiecte sunt importante și pentru îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor în vârstă.
sursa: Science Daily
foto: UC San Diego News Center
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De ce suntem dreptaci sau stângaci?
- Reducerea numărului de mese zilnice, asociată cu o diminuare a riscului de a dezvolta boala Alzheimer
- Vasomotilitatea sincronizată îmbunătățește funcția creierului la șoareci
- Locuitul în preajma marilor șosele sau autostrăzi se corelează cu o incidență mai mare de demență, boală Parkinson, boală Alzheimer și scleroză multip
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni