Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit

Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit

©

Autor:

Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit

Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că activitatea fizică nu este benefică doar din motivele È™tiute până acum, ce È›in de aspect È™i de starea generală de sănătate, ci ar putea avea un efect favorabil asupra funcÈ›iei cerebrale.
Marissa Gogniat, autor al studiului È™i doctor în psihologie la Colegiul de Arte È™i Știință Franklin, afirmă că efortul fizic despre care se vorbeÈ™te în acest studiu È™i pe care persoanele în vârstă ar fi bine să îl depună nu trebuie să fie neapărat intens. „Făcând mai mulÈ›i paÈ™i, miÈ™cându-te un pic mai mult îÈ›i îmbunătățeÈ™ti sănătatea cerebrală È™i devii mai independent”, spune aceasta. „Această descoperire nu vrea să îndemne persoanele în vârstă să înceapă să alerge la maratoane.”

EÈ™antionul studiului publicat în Sport Sciences for Health a fost compus din 51 de adulÈ›i în vârstă, a căror activitate fizică a fost înregistrată cu ajutorul RMN-urilor È™i prin intermediul unor măsurătoare ale numărului de paÈ™i È™i a distanÈ›ei parcurse. Evaluarea a fost făcută în contextul testul de mers pentru 6 minute, voluntarii fiind rugaÈ›i să parcurgă o distanță cât mai mare în acest interval de timp.

Astfel, prin intermediul acestui studiu, cercetătorii au reuÈ™it să ofere dovezi clare în legătură cu modul prin care activitatea fizică schimbă felul în care creierul funcÈ›ionează, acest efect reflectându-se la nivelul vieÈ›ii de zi cu zi.

InteracÈ›iunile dintre neuroni, denumite È™i sinapse, au fost obiectul principal de studiu. Aceste legături funcÈ›ionează intermitent, în funcÈ›ie de activitatea pe care o facem. Spre exemplu, neuronii antrenaÈ›i în relaxarea corpului sunt activi atunci când cei ce se implică în miÈ™care sunt în repaus.

Cu timpul, aceste reÈ›ele neuronale slăbesc È™i se răresc, ceea ce îngreunează activitățile zilnice, mai ales la persoanele cu predispoziÈ›ie la afecÈ›iuni ce se manifestă prin alterarea lor. Diminuarea numărului de sinapse, însă, se petrece È™i natural, pe măsură ce creierul uman îmbătrâneÈ™te.

Pentru astfel de pacienÈ›i, ale căror sinapse nu funcÈ›ionează optim, activitatea fizică a generat o creÈ™tere a gradului de independență la efectuarea unor miÈ™cări, astfel înlăturând necesitatea unui ajutor. Acest lucru se poate obÈ›ine inclusiv prin schimbări mici ale rutinei, precum alegerea scărilor în locul liftului sau mersului pe jos în locul maÈ™inii.

sursa: News Medical
foto: UGA Today


Data actualizare: 11-03-2022 | creare: 11-03-2022 | Vizite: 367
Bibliografie
Physical activity may help protect cognitive abilities of the aging brain, link: https://www.news-medical.net/news/20220308/Physical-activity-may-help-protect-cognitive-abilities-of-the-aging-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AdulÈ›ii în vârstă cu artrită au nevoie doar de 45 de minute de activitate fizică pe săptămână
  • ExerciÈ›iile aerobice È™i de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Hrană pentru creier - top 5 alimente
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum