Tratament COVID-19: strategii și experiențe

©

Autor:

Tratament COVID-19: strategii și experiențe
O serie de clinici de pe 5 continente (Africa, Asia, Australia, Europa, America de Nord) au împărtășit într-o serie de articole publicate în Journal of Nuclear Medicine măsurile care pot fi luate pentru a opri pandemia COVID-19.
Publicațiile conțin avertizări, experiențe și strategii pe care le-au adoptat anumite clinici și spitale din lume pentru a combate pandemia COVID-19. Rolul lor este de a ajuta clinicile de medicină nucleară să abordeze mai bine infecția cu noul coronavirus.

Potrivit unui cercetător în medicină nucleară din Essen, Germania, cele mai comune măsuri pe care le-au implementat clinicile au fost lucratul în ture, prin rotație, al medicilor, trierea pacienților la intrarea în spital, îmbunătățirea măsurilor de igienă și reducerea studiilor elective de medicină nucleară.

Conform unui doctor în medicină nucleară din Italia, la unii pacienți supuși procedurilor de medicină nucleară, s-au observat în mod întâmplător semne care sugereau infecția cu noul coronavirus. Spre exemplu, s-au descoperit accidental semne de pneumonie interstițială la 6 din 65 de bolnavi asimptomatici la care s-a efectuat PET/CT și la 1 din 12 bolnavi la care s-a făcut test de captare a iodului radioactiv. Din cei 7 bolnavi, la 5 s-a confirmat COVID-19, iar ceilalți 2 pacienți au intrat în carantină, fiind monitorizați îndeaproape.

Aceste evenimente subliniază importanța adoptării măsurilor de prevenție în rândul personalului medical, limitarea cât mai mult a contactului cu pacienții, păstrarea unei distanțe corespunzătoare și utilizarea de echipament de protecție, în special în zonele cu o prevalență mare a COVID-19. De asemenea, este esențial ca personalul medical să semnalizeze pacientului și medicului care îl are în grijă eventuale modificări sugestive pentru COVID-19 la interpretarea unor investigații efectuate pentru un alt scop.

Pentru comunitatea de medicină nucleară, este extrem de importantă siguranța efectuării studiilor de ventilație/perfuzie, cu atât mai mult cu cât cercetările anterioare au sugerat posibilitatea contaminării personalului medical. Aceste cercetări punctează că poate exista o cantitatea mică de aerosoli care să iasă din aparat, raspândindu-se în încăpere și contaminând medicii. Mai mult, după ce bolnavul inhalează substanțele radioactive, are tendința de a tuși, ceea ce crește expunerea personalului medical la secrețiile aerosolizate. Prin urmare, studiile de ventilație/perfuzie ar putea să contribuie la răspândirea COVID-19. Pentru a reduce riscul de infecție, se poate elimina partea ventilatorie a testului de ventilație/perfuzie.

Alte măsuri care pot fi luate pentru reducerea răspândirii COVID-19 sunt limitarea sau anularea studiilor de cercetare și programarea la sfârșitul zilei a pacienților simptomatici și care într-adevăr nu pot aștepta, în acest fel permițând dezinfectarea zonei după efectuarea studiului. Unele clinici chiar au realizat cursuri pentru controlul infecțiilor și abordarea situațiilor de urgență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-04-2020 | creare: 06-04-2020 | Vizite: 506
Bibliografie
Global nuclear medicine community shares COVID-19 strategies and experiences: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200401150815.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •