Vitamina D poate proteja împotriva formelor severe de COVID-19, sugerează un studiu

©

Autor:

Vitamina D poate proteja împotriva formelor severe de COVID-19, sugerează un studiu
Radiația ultravioletă ambientală B, cheia pentru producerea vitaminei D în piele la locul de reședință al unei persoane în săptămânile dinaintea infecției cu COVID-19, a fost asociată cu o protecție sporită împotriva formelor severe ale bolii și a deceselor cauzate de aceasta, arată noi cercetări conduse de oamenii de știință de la Colegiul Trinity din Dublin.
Studiile anterioare au asociat deficiența de vitamina D cu o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii virale și bacteriene. În mod similar, mai multe studii observaționale au găsit o corelație puternică între deficiența de vitamina D și COVID-19. Pentru a depăși anumite limitări, care spun că efectele ar putea fi rezultatul altor factori, cum ar fi obezitatea, vârsta înaintată sau bolile cronice, cercetătorii au calculat nivelul de vitamina D „previzionat genetic”, care nu este confundat de alți factori.

Randomizarea Mendeliană
, o abordare analitică specială, le-a permis cercetătorilor să investigheze, folosind date genetice, dacă vitamina D și COVID-19 ar putea fi legate cauzal. Puține studii anterioare au încercat acest lucru, dar nu au reușit să arate o legătură cauzal, cel mai probabil din cauza faptului că soarele cu radiații UVB, care este cea mai importantă sursă de vitamina D pentru om, a fost ignorat.

Cercetătorii britanici au analizat în comun nivelul de vitamina D prezis genetic și nivelul de radiații ultraviolete ambientale. Aproape jumătate de milion de persoane din Marea Britanie au luat parte la studiu, iar radiațiile UVB ambientale înainte de infecția cu COVID-19 au fost evaluate individual pentru fiecare participant. Cercetătorii au descoperit că radiația UVB ambientală la locul de reședință al unui individ, înainte de infecția cu COVID-19, a fost puternic și invers asociată cu spitalizarea și decesul. Deși rezultatele analizei randomizate nu au fost concludente, s-au observat unele indicații ale unui potențial efect cauzal.

„Studiul nostru aduce dovezi suplimentare că vitamina D ar putea proteja împotriva infecției severe cu COVID-19. Este esențial să se desfășoare un studiu controlat randomizat COVID-19 de suplimentare cu vitamina D. Până atunci, având în vedere că suplimentele cu vitamina D sunt sigure și ieftine, este cu siguranță recomandabil să luați suplimente și să vă protejați împotriva deficitului de vitamina D, în special în timpul iernii”, a declarat unul dintre autorii studiului, Lina Zgaga, profesor asociat de epidemiologie în cadrul Facultății de Medicină de la Colegiul Trinity.

sursa: Sience Daily

Data actualizare: 17-09-2021 | creare: 17-09-2021 | Vizite: 490
Bibliografie
New findings on ambient UVB radiation, vitamin D, and protection against severe COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210915095408.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum