Anticoagulantele ar putea crește supraviețuirea la pacienții spitalizați pentru COVID-19

©

Autor:

Anticoagulantele ar putea crește supraviețuirea la pacienții spitalizați pentru COVID-19
Potrivit unui studiu, tratamentul cu anticoagulante la pacienții spitalizați pentru COVID-19, atât în unitățile de terapie intensivă cât și în afara lor, ar putea crește supraviețuirea. Mai mult, riscul de hemoragie la bolnavii tratați cu anticoagulante nu a fost semnificativ mai crescut în comparație cu cei fără anticoagulante.
Studiul a fost publicat pe data de 6 mai 2020 în Journal of the American College of Cardiology. El a apărut în urma unor cercetări care au arătat că un număr mare de pacienți spitalizați pentru COVID-19 au dezvoltat trombi (cheaguri de sânge) și evenimente tromboembolice.

Anticoagulantele administrate oral, subcutan sau intravenos, ar putea juca un rol important în tratamentul bolnavilor COVID-19, prevenind evenimentele asociate infecției cu coronavirus precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau trombembolismul pulmonar. Deși administrarea lor ar trebui luată în considerare la bolnavii care se prezintă la camera de gardă, fiind testați pozitiv pentru COVID-19, fiecare pacient este unic și tratamentul ar trebui să țină cont de riscul individual de sângerare.

Studiul a inclus 2.773 de pacienți testați pozitiv pentru COVID-19, care au fost internați la 5 spital din New York între 14 martie 2020 și 11 aprilie 2020, urmărind ratele de supraviețuire la bolnavii la care s-a inițiat tratament cu anticoagulante în comparație la cei care nu au primit. Înainte de a evalua eficiența tratamentului cu anticoagulante, oamenii de știință au luat în calcul câțiva factori de risc precum vârsta, rasa, patologiile preexistente și prezența tratamentului curent cu anticoagulante.

Dintre participanți, 28% au primit o doză de anticoagulante mai mare decât cea administrată în mod obișnuit pentru prevenirea formării trombilor, adică cea pe care o primesc de obicei pacienții cu trombi confirmați sau suspectați. Rezultatele au arătat că anticoagulantele se asociază cu o creștere a supraviețuirii la bolnavii COVID-19, atât la cei internați în secțiile de terapie intensivă cât și la cei internați în afara lor.

Dintre decedați, cei care au primit tratament cu anticoagulante au murit după o medie de 21 de zile de internare în spital, în comparație cu cei care nu au primit tratamentul, care au decedat după o medie de 14 zile de internare.

Mai mult, efectul anticoagulantelor a fost mai pronunțat la pacienții ventilați, astfel încât 62,7% dintre bolnavii intubați care nu au primit tratament cu anticoagulante au decedat, față de 29,1% dintre cei intubați în tratament cu anticoagulante. Dintre pacienții intubați decedați, cei fără tratament cu anticoagulante au murit după 9 zile, în timp ce aceia în tratament cu anticoagulante au decedat după 21 zile.

O altă descoperire a studiului este faptul că bolnavii cu forme mai severe de boală ar putea beneficia de tratamentul cu anticoagulante încă din fazele timpurii.

Studiul a mai investigat legătura dintre tratamentul sistemic cu anticoagulante și evenimentele hemoragice. Hemoragia severă a fost definită ca și una din următoarele:
  • o valoare a hemoglobinei sub 7 g/dl și necesar de transfuzie sangvină
  • cel puțin 2 unități de masă eritrocitară în decurs de 48 de ore
  • unul din codurile de diagnostic pentru sângerare severă: hemoragie intracraniană, melenă, hematemeză, ulcer peptic cu hemoragie, hemoragie la nivelul colonului, rectului sau anusului, hemoragie oculară, hematurie, gastrită hemoragică acută

Rezultatele sugerează că 1,9% dintre pacienții care nu au primit anticoagulante au dezvoltat evenimente hemoragice, în comparație cu 3% dintre cei care au primit anticoagulante.

Un nou studiu, mai amplu decât acesta și care va include 5.000 bolnavi COVID-19, va evalua eficiența antitromboticelor administrate oral, a heparinei administrate subcutan și a heparinei administrate intravenos.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-05-2020 | creare: 11-05-2020 | Vizite: 866
Bibliografie
Blood thinners may improve survival among hospitalized COVID-19 patients: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507194907.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •