24-30 aprilie - Săptămâna mondială a imunizării (OMS)
Data publicării: 24-04-2023
În 2023, evenimentul este marcat în perioada 24-30 aprilie, sub sloganul "The Big Catch-Up", conform site-ului OMS - https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2023.
"OMS lucrează cu partenerii pentru a se asigura că din ce în ce mai mulţi oameni, în special copiii, sunt protejaţi de bolile care pot fi prevenite. Anul 2023 este oportunitatea noastră globală de a reveni din urmă cu progresul pierdut în imunizarea de bază. Trebuie să ajungem la milioane de copii care au ratat vaccinuri, să restabilim acoperirea de bază a imunizării, care în perioada 2019-2022 a stagnat, să consolidăm asistenţa medicală primară pentru a asigura imunizarea şi să asigurăm o protecţie durabilă în comunităţi şi în lume", menţionează site-ul amintit.
Scopul Săptămânii mondiale a imunizării este asigurarea protejării cât mai multor copii şi adulţi de bolile care pot fi prevenite prin vaccin, permiţându-le să trăiască o viaţă mai fericită şi mai sănătoasă.
Imunizarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi este recunoscută pe scară largă drept una dintre cele mai reuşite măsuri de prevenţie pentru păstrarea sănătăţii. Cu toate acestea, în prezent există aproape 20 de milioane de copii în lume care nu primesc vaccinurile de care au nevoie şi mulţi oameni ratează vaccinurile vitale în timpul adolescenţei, maturităţii şi până la vârste înaintate, precizează OMS.
De peste 200 de ani, vaccinurile au protejat oamenii împotriva bolilor care le pun viaţa în pericol. Cu ajutorul lor, putem progresa fără grija unor boli precum variola şi poliomielita, care au afectat omenirea prin pierderea a sute de milioane de vieţi. Vaccinurile ajută omenirea să avanseze pe calea către o lume în care putem fi din nou împreună, aducându-ne mai aproape de o lume fără tuberculoză şi cancer de col uterin, fără a avea nimeni de suferit din cauza unor boli ale copilăriei, cum ar fi rujeola, menţionează sursa amintită.
Investiţiile şi noile cercetări permit abordări inovatoare pentru dezvoltarea vaccinurilor, care dezvoltă ştiinţa imunizării, aducându-ne mai aproape de un viitor mai sigur din punct de vedere al sănătăţii.
"Există ţări care au făcut progrese mari în recuperarea programelor de imunizare în perioada de vârf a pandemiei, dar observăm totodată că mai sunt multe de făcut. Sub sloganul 'The Big Catch-up', OMS şi partenerii vor coordona un an de efort global pentru mobilizarea şi amplificarea planurilor de ţară şi recuperarea copiilor care au ratat vaccinuri.", afirmă Kate O'Brien, director al Departamentului pentru Imunizare şi Vaccinuri al OMS.
Potrivit acesteia, scopul principal este de a colabora cu ţările şi partenerii pentru a atinge obiectivul Agendei de Imunizare 2030 (IA2030), pentru a salva alte 50 de milioane de vieţi prin accesul la vaccinuri de bază până la finalul anului 2030, imunizarea împotriva rujeolei contribuind într-un procent mare.
Sursa: Agerpres,
24-04-2023, Vizualizari 59