Noi cercetări oferă noi perspective asupra schimbării tendințelor în cancerul hepatic

©

Autor:

Noi cercetări oferă noi perspective asupra schimbării tendințelor în cancerul hepatic
Cancerul hepatic se află pe locul șase ca incidență și pe locul al treilea ca mortalitate la nivel global, cu aproximativ 75% din cazuri concentrate în Asia. Deși incidența a înregistrat o scădere în multe regiuni, persistența unor factori de risc precum hepatita B (HBV), hepatita C (HCV), consumul de alcool și tulburările metabolice face ca boala să rămână o amenințare majoră. În acest context, China este responsabilă pentru mai mult de jumătate din povara globală, fapt care necesită măsuri de prevenție și control adaptate specificului local.
Un studiu condus de Centrul Național al Cancerului din China, bazat pe datele Global Burden of Disease (GBD) 2019, și-a propus să descrie și să compare decesele și anii de viață ajustați la dizabilitate (DALYs) atribuibile cancerului hepatic în China și la nivel internațional, analizând totodată dinamica factorilor de risc și a etiologiilor implicate. GBD 2019 include 204 țări și teritorii și urmărește 369 de boli și leziuni, analizate în funcție de sex, vârstă și localizare geografică. Pentru decesele prin cancer hepatic, GBD 2019 a aplicat o metodologie riguroasă de filtrare, alocare și modelare statistică (Cause of Death Ensemble model – CODEm).  

Au fost analizate două tipuri principale de indicatori. Primul constă în rata standardizată în funcție de vârstă a deceselor (ASDR) și a DALYs (ASDALYs), exprimată la 100.000 de persoane. Al doilea grup de indicatori a vizat cauzele etiologice (HBV, HCV, alcool, NASH, alte cauze) și factorii de risc (alcool, fumat, indice de masă corporală crescut, concentrație ridicată de glucoză a jeun și droguri).  

Conform GBD, țările au fost grupate în funcție de indicele socio-demografic (SDI) și în 21 de regiuni geografice. S-a determinat ponderea cauzelor de boală și riscurile atribuite cancerului hepatic, apoi s-au urmărit evoluțiile temporale (1990–2019) prin regresie de tip joinpoint, estimându-se schimbarea anuală medie (AAPC).

Rezultate

Povara globală vs. China

  • La nivel mondial, în 2019, s-au înregistrat 484.577 de decese prin cancer hepatic, cu o rată standardizată de 5,9 la 100.000 de locuitori; în China, numărul deceselor a fost 187.700, iar rata a atins 9,4 la 100.000.  
  • Rata deceselor în rândul bărbaților chinezi (14,6 la 100.000) este de 1,7 ori mai mare decât cea globală masculină. Și pentru DALYs, China depășește cu mult media globală (264,3 vs. 151,1 la 100.000).

Diferențe de vârstă și sex

  • Global, se observă o creștere a deceselor și DALYs cu înaintarea în vârstă, iar maximul incidenței de decese apare în segmentul 65–69 de ani la bărbați. În China, vârfurile pentru deces și DALYs apar la un interval de 5 ani mai devreme.  
  • Bărbații au o povară mai mare și un vârf timpuriu, dar femeile în vârstă înregistrează de asemenea creșteri notabile în ceea ce privește mortalitatea.

Principalele etiologii

  • Infecția cu HBV rămâne cea mai mare cauză la nivel global și este deosebit de pronunțată în China, explicând peste jumătate din cazurile de cancer hepatic. În schimb, în țările cu indice socio-demografic înalt, HCV și factorii metabolici devin tot mai importanți.  
  • Proporția de cancer hepatic atribuită alcoolului este mai ridicată la bărbați, iar în țările dezvoltate reprezintă un factor de risc semnificativ. În China, ponderea alcoolului e mai mică decât la nivel global, dar încă relevantă la bărbați.  
  • NASH (boala hepatică asociată disfuncțiilor metabolice) este în creștere, mai ales la femeile în vârstă, fiind corelată cu rate crescute de obezitate și sindrom metabolic.

Factorii de risc

  • La nivel global, alcoolul apare drept principalul factor comportamental asociat deceselor prin cancer hepatic; totuși, în China, fumatul este responsabil pentru fracția cea mai mare.  
  • Factorii metabolici (indice de masă corporală crescut și hiperglicemie) prezintă o tendință globală ascendentă, mai ales în regiunile cu SDI crescut (exemplu: America de Nord, Australia).  
  • În unele regiuni cu SDI scăzut sau mediu (China, Africa subsahariană), tendințele de diminuare a mortalității prin cancer hepatic sugerează un impact favorabil al campaniilor de vaccinare HBV și al măsurilor de control.

Tendințe temporale

  • Global, rata deceselor pentru toate etiologiile combinate a scăzut (AAPC = –1,4), iar în China a scăzut mai pronunțat (AAPC = –3,4).  
  • Factorii metabolici sunt în creștere la nivel mondial (AAPC = 0,8) și reprezintă o amenințare emergentă, în special pentru bărbați (AAPC = 1,0). În China, însă, factorii metabolici atribuiți cancerului hepatic au o scădere (AAPC = –0,9), chiar mai evidentă la femei.  
  • În țările cu SDI ridicat (Australia, America de Nord, unele părți din Europa), se observă o creștere sau o stagnare a deceselor legate de factorii metabolici, precum și de infecțiile cu HBV (în special la femei), sugerând necesitatea unor măsuri suplimentare de prevenție.

Concluzii

Studiul arată că povara cancerului hepatic rămâne substanțială, în special în Asia și mai ales în China, însă se remarcă o scădere globală și regională a mortalității asociate cu HBV și HCV, în contextul vaccinării și al terapiilor antivirale. În același timp, factorii metabolici (obezitatea, hiperglicemia) cresc accelerat, înlocuind treptat infecțiile virale în etiologia cancerului hepatic din țările cu nivel socio-demografic ridicat.  

În China, fumatul este cel mai important factor de risc comportamental, pe când la nivel global alcoolul este considerat principalul contributor la decese. Prevenția implică, așadar, politici adaptate contextului local: intensificarea luptei anti-fumat în China, dar și controlul consumului de alcool, corectarea obezității și a diabetului în alte regiuni.  

Deoarece incidența cancerului hepatic se ridică odată cu înaintarea în vârstă și în funcție de etiologie (HCV, NASH, alcool, alte cauze), strategiile de screening și prevenție trebuie personalizate pentru grupele de vârstă și sex, având în vedere particularitățile epidemiologice din fiecare regiune.  

Aceste concluzii subliniază necesitatea unor intervenții publice ferme, atât pentru prevenirea principalilor factori de risc (prin vaccinare, politici anti-fumat, controlul obezității și diabetului, reducerea consumului de alcool), cât și pentru aplicarea unor programe de screening mai eficiente, în special la populațiile cu risc crescut. Pe termen lung, direcționarea unor politici țintite în China și la nivel mondial poate contribui semnificativ la reducerea mortalității și morbidității prin cancer hepatic.

Data actualizare: 15-01-2025 | creare: 15-01-2025 | Vizite: 64
Bibliografie
Cao, M., et al. (2024). Attributable liver cancer deaths and disability-adjusted life years in China and worldwide: profiles and changing trends. Cancer Biology & Medicine. doi.org/10.20892/j.issn.2095-3941.2024.0149
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura între ritmul circadian și dezvoltarea cancerului hepatic?
  • Un studiu genetic asupra cancerului hepatic prezintă o nouă ţintă terapeutică
  • Eficacitatea tratamentelor la pacienții cu cancer hepatic care primesc imunoterapie, stabilită folosind un scor recent dezvoltat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum