1 din 10 adulți de vârstă mijlocie cu deficit de fier dezvoltă o boală coronariană
©
Autor: Domșa Dariana
![1 din 10 adulți de vârstă mijlocie cu deficit de fier dezvoltă o boală coronariană](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=40222.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul actual a inclus peste 12.000 de persoane din trei cohorte europene. Vârsta medie a fost de 59 de ani și 55% dintre subiecți au fost femei.
Cercetătorii au analizat asocierea dintre deficiența de fier și boala coronariană incidentă, accident vascular cerebral, mortalitate cardiovasculară și mortalitatea cauzată de toate cauzele după ajustări pentru vârstă, sex, fumat, colesterol, tensiune arterială, diabet, indicele de masă corporală și inflamație. Participanții cu antecedente de boli coronariene sau accident vascular cerebral la momentul inițial au fost excluși din analizele bolii incidente.
La momentul inițial, 60% dintre participanți aveau deficit de fier absolut (include doar fierul stocat de organism) și 64% aveau deficit de fier funcțional. În timpul unei monitorizări mediane de 13,3 ani, au existat 2.212 (18,2%) decese. Dintre acestea, un total de 573 de persoane (4,7%) au murit din cauza unei cauze cardiovasculare. Incidența bolilor coronariene și a accidentului vascular cerebral au fost diagnosticate la 1.033 (8,5%) și 766 (6, %) participanți, respectiv.
Deficiența funcțională de fier a fost asociată cu un risc cu 24% mai mare de boli coronariene, cu 26% risc crescut de mortalitate cardiovasculară și cu 12% risc crescut de mortalitate din alte cauze, comparativ cu lipsa de fier funcțional. Deficitul absolut de fier a fost asociat cu un risc crescut de 20% de boli coronariene comparativ cu lipsa absolută de fier, dar nu a fost legat de mortalitate. Nu au existat asociații între starea de fier și accidentul vascular cerebral incident.
Cercetătorii au calculat fracția atribuibilă a populației, care estimează proporția de evenimente din 10 ani care ar fi fost evitate dacă toți indivizii ar avea riscul celor fără deficit de fier la momentul inițial. Într-o perioadă de 10 ani, 5,4% din toate decesele, 11,7% din decesele cardiovasculare și 10,7% din diagnosticele de boli coronariene noi au fost atribuite deficitului de fier funcțional.
Studiile anterioare au arătat că la pacienții cu boli cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, deficitul de fier a fost legat de rezultate mai grave, inclusiv spitalizări și deces. Tratamentul cu fier intravenos a îmbunătățit simptomele, capacitatea funcțională și calitatea vieții la pacienții cu insuficiență cardiacă și deficit de fier.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-10-2021 | creare: 11-10-2021 | Vizite: 604
Bibliografie
Iron deficiency in middle age is linked with higher risk of developing heart disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211005191010.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Microplasticele detectate în sângele uman sunt legate de markeri alterați de coagulare
- Un studiu dezvăluie noi detalii despre inflamaţia răspunzătoare de apariţia bolii cardiovasculare
- Supa de oase ar putea îmbunătăți sănătatea inimii
- Șase alimente esențiale care pot reduce riscul de boli cardiovasculare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu exista lipsa de fier ci numai dereglarea asimilari lui
- Administrarea siropului cu fier la copii
- Un bebelus cu mai multe probleme
- Lipsa acuta de fier, nu pot manaca si vomit totul
- Lipsa de fier
- Renuntarea la Asentra
- Tratament fier anemie
- Lipsa de fier