Utilizarea izvoarelor fierbinți seara reduc cazurile de hipertensiune arterială la persoanele în vârstă din Japonia

©

Autor:

Utilizarea izvoarelor fierbinți seara reduc cazurile de hipertensiune arterială la persoanele în vârstă din Japonia
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Kyushu arată că onsen, izvoarele termale japoneze, prezintă efecte terapeutice la persoanele ce frecventează astfel de locații, ce sunt studiate încă din anul 1931. Conform oamenilor de știință, prevalența hipertensiunii arteriale înregistrează scăderi în rândul populației trecută de 65 de ani ce se scaldă seara în izvoarele termale în cauză, concluzie reieșită din analiza unui sondaj efectuat în 2011 asupra populației din orașul Beppu, în care se găsește cel mai mare astfel de izvor din Japonia.
Satoshi Yamasaki, lector la Spitalul din Beppu și prim-autor al studiului, explică faptul că institutul a organizat un sondaj de dimensiuni marcate în anul 2011, rezultatele analizei acestuia furnizând informații concrete și de o corectitudine incontestabilă, întrucât scăldatul în izvoarele termale reprezintă un obicei ce face parte din rutina zilnică a locuitorilor acestui oraș.

Eșantionul de studiu a fost compus din 11.000 de persoane, însumând astfel aproximativ o treime din populația orașului, acestea fiind rugate să completeze informații precum istoricul medical, obiceiurile asociate izvoarelor termale și tipurile de onsen pe care le preferă. De menționat, însă, este și faptul că autorul atribuie importanța studiului numărului mare de cazuri de hipertensiune arterială întâlnite în Japonia, întrucât aceasta este principala cauză de vizitare a spitalelor și principalul motiv pentru care se eliberează medicamente pe bază de rețetă.

În urma excluderii persoanelor care prezentau la momentul sondajului sau în antecedente această afecțiune cardiovasculară, cercetătorii au descoperit în decursul ultimului deceniu că persoanele care se scăldau în mod regulat la ora 19 în izvoare prezentau un risc de a dezvolta hipertensiune arterială cu 15 mai mic decât cele care nu frecventează aceste locuri.

Specialiștii explică faptul că expunerea organismului la temperaturile ridicate ale apei din izvoarele termice determină o scădere a gradului pe stres și o calitate mai bună a somnului, anterior fiind cunoscută legătura dintre acești doi parametrii și sănătatea cardiovasculară.

Yamasaki concluzionează subliniind necesitatea recunoașterii limitărilor pe care le are studiul, acestea fiind reprezentate de imposibilitatea de analizare a stilului de viață al persoanelor incluse, întrucât acesta poate influența rata de apariție a hipertensiunii arteriale, și de subiectivitatea rezultatelor, cauzată de metodele de colectare a datelor.

sursa: Science Daily
foto: Chinoike Jigoku - unul dintre cele mai vechi izvoare fierbinți din Japonia. Cuoarea este dată de nămolul fierbinte roșu bogat în fier și magneziu. Având temperatura de 78°C, nu este destinat îmbăierii. (Satoshi Yamasaki)

Data actualizare: 06-01-2023 | creare: 06-01-2023 | Vizite: 506
Bibliografie
Evening hot spring soaks lower cases of hypertension in older Japanese adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221221090621.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
  • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
  • Expunerea prelungită la zgomotul produs de avion este asociată cu hipertensiunea arterială
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum