Ziua mondiala fara tutun

Data publicării: 31-05-2007

Ziua mondiala fara tutun se marcheaza, din 1988, la 31 mai, la initiativa si sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In 1987, tarile membre ale OMS au adoptat o Rezolutie prin care faceau un apel la decretarea unei Zile internationale fara fumat, la 7 aprilie 1988. Succesul inregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar in ultima zi din luna mai.
    Sloganul de anul acesta este „Spatii fara fumat”. Scopul acestei teme este cresterea gradului de constientizare privind importanta crearii si dezvoltarii mediilor in care fumatul este interzis, pentru a proteja populatia de expunere la fumul de tigara.
    Organizarea Zilei mondiale fara tutun are ca scop informarea si sensibilizarea populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum si incurajarea factorilor de decizie de a lua masuri stricte in privinta produselor din tutun si constientizarea riscurilor la care se expun fumatorii.
    Conform OMS, anual in lume sunt fumate 5,5 triliarde de tigari, obiceiul nociv fiind, in pofida avertismentelor de pe pachetele de tigari, in crestere apreciabila. OMS apreciaza ca anual numarul deceselor cauzate de tutun vor atinge 10 milioane de oameni, pana in 2020, numarul zilnic al fumatorilor fiind estimat la 650 milioane de oameni. Fumatul este cel mai raspandit in statele in curs de dezvoltare unde traiesc 84% dintre fumatori, parand sa fie invers proportional cu nivelul socio-economic.
    Tabagismul este considerat o maladie care are toate atributele unei epidemii, tutunul aflandu-se la originea a aproximativ 25 de boli ce pun in pericol viata, pentru multe dintre ele existand posibilitatea de a fi evitate, intarziate sau atenuate daca se renunta la fumat. In fiecare an se inregistreaza circa 3,5 milioane de decese provocate de fumat.  La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea materna, accidente de circulatie, sinucideri si crime. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la cel care fumeaza, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropiere. Doar 15 % din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii vecinilor.
    Ziua mondiala fara tutun este marcata in diferite feluri in tarile membre ale OMS. Crucea Rosie Romana (CRR), prin intermediul filialelor teritoriale, foloseste acest prilej, pentru prevenirea imbolnavirilor si promovarea unui stil de viata sanatos, pentru a atrage atentia asupra riscurilor pe care le antreneaza fumatul. Prin actiunile organizate si prin informatiile pe care le difuzeaza sustine incercarile fumatorilor de a abandona fumatul si ii incurajeaza la abstinenta pe tineri in mod special, mai vulnerabili la reclama agresiva practicata de producatorii de tigari.
    In Romania sunt organizate in aceasta zi o serie de manifestari iar concomitent vor fi distribuiti prin orase, fluturasi si materiale publicitare, care vin in sprijinul populatiei, cu sfaturi de a renunta la consumul de tutun. Prin intermediul campaniei „Creaza si bucura-te de locuri fara fum de tigara”, desfasurata la Suceava, se urmareste informarea populatiei privind beneficiile aduse de spatiile fara fum de tigara si sensibilizarea acesteia privind necesitatea respectarii cadrului legislativ care interzice fumatul in spatii publice si incurajeaza respectarii acestuia.
Sursa: Rompres, 31-05-2007, Vizualizari 2090
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.