Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului

©

Autor:

Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
În cazul în care ai tendința să îți verifici contul de Facebook de câteva zeci de ori pe zi, trebuie să ştii că motivul din spatele acestui comportament nu este neapărat dorința de a petrece timpul pe un site de socializare, ci faptul că nu dormi suficient.

Într-un studiu încheiat recent de către cercetătorii de la Universitatea din California se arată că lipsa somnului nu are efecte negative doar asupra stării generale şi a productivităţii, ci duce şi la verificarea frecvenţă a unor site-uri, cum este Facebook.

Lipsa somnului duce la scăderea productivităţii în domeniul economic. Poate cauza accidente la locul de muncă, iar şoferii pot adormi la volan. Experţii care studiază interacţiunea dintre om şi calculator vor să ştie cum anume sunt afectaţi indivizii de lipsa de somn, pentru a putea crea produse cu o tehnologie mai bună.

S-au efectuat mai multe studii legate de felul în care tehnologia informaţiei ne afectează somnul. Noi am făcut opusul: am încercat să observăm în ce fel durata somnului influenţează utilizarea tehnologiei informaţiei”, declară Mark, cel care a prezentat rezultatele cercetării în cadrul unei conferinţe ce a avut loc în luna mai. Mark împreună cu alţi colegi au adunat date de la 76 de studenți ai Universităţii din California – 34 de fete şi 42 de băieţi – timp de 7 zile, în trimestrul din primăvara anului 2014. Studiul a ţinut cont de sexul subiecților, vârstă, numărul de cursuri şi deadline-uri, şi s-a bazat pe senzori pentru a putea evalua într-un mod obiectiv comportamentul acestora, activităţile efectuate şi nivelul de stres.

Computerele şi smartphone-urile studenţilor au fost echipate cu un program care le monitoriza activitatea online de fiecare dată când treceau dintr-o aplicaţie în alta, vorbeau la telefon sau trimiteau mesaje. De asemenea, li s-a cerut să completeze un chestionar dimineaţa și seara, cu întrebări legate de calitatea somnului.

Periodic, în timpul săptămânii, cercetătorii le adresau întrebări legate de: starea lor generală, percepţia asupra dificultăţii unor sarcini pe care le aveau zilnic de efectuat şi nivelul de implicare în munca lor.

O parte foarte importantă a acestui studiu a fost conceptul de „sleep debt” care se referă la acumularea diferenţei dintre cantitatea de somn necesară şi cea dormită efectiv. Mark spune că rezultatele studiului arată o legătură directă între lipsa cronică de somn, stare generale înrăutăţită şi utilizarea frecventă a rețelelor de socializare. De asemenea, s-a observat că pe măsură ce indivizii sunt mai obosiţi (dorm mai puţin), îşi vor schimba mai des atenţia de la o activitate la alta, ceea ce sugerează o distragere crescută a atenţiei.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 11-07-2021 | creare: 19-04-2016 | Vizite: 1853
Bibliografie
Researchers link compulsive Facebook checking to lack of sleep, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-link-compulsive-facebook-lack.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folosește-ți simțurile pentru un somn odihnitor
  • O scurtă siestă ne poate îmbunătăți capacitatea de memorare de 5 ori
  • Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum