Vergeturile pot fi eficient tratate (înlăturate sau atenuate)?
Din punct de vedere medical, vergeturile reprezintă un proces de cicatrizare a pielii, având diferite forme și culori, precum roșii, violete sau maro închis, ce apar pe suprafața pielii. Prezența lor nu reprezintă un pericol pentru sănătate, nu sunt nici dureroase, cu toate că în puținele cazuri pot asocia prurit (mâncărimi). (1, 3)
Vergeturile apar din cauza întinderii pielii și a modificărilor suferite la nivelul colagenului și a elastinei cu tendința la rupere a acestora. Prin ruperea fibrelor li se permite vaselor de sânge să treacă, redând vergeturilor culoarea caracteristică, roșie sau violetă. (1, 2)
Studiile susțin că marea majoritate a femeilor însărcinate dezvoltă vergeturi, afectând între 50% și 90% dintre acestea. (4)
Vergeturile pot fi prezente la orice individ, indiferent de sex, dar preponderent însă la femei, fiind frecvente în special:
- la pubertate
- la femeile post-partum
- la persoanele supraponderale care au slăbit considerabil sau brusc
- la persoanele cu istoric familial de vergeturi: transmitere genetică
- din cauza utilizării unor creme pe bază de steroizi (1, 3)
În rare cazuri, vergeturile pot fi asociate unei boli endocrinologie de tipul Sindromului Cushing sau din cauza Sindromului Marfan. Odată cu trecerea timpului vergeturile tind să se estompeze, dar fără să dispară complet. Acestea râmân însă sensibile la atingere. (2, 3)
Pot afecta vergeturile corpul?
Prezența lor nu înseamnă un pericol pentru sănătate, dar în urma studiilor s-a observat că pot afecta însă sănătatea mintală, deoarece preponderent femeile sunt afectate de felul în care le privesc alți oameni. (4)
De asemenea, prezența lor pot să scadă încrederea și stima de sine a unei femei, unele persoane asociind anxietate și chiar depresie. (4)
Care sunt zonele predispuse la apariția vergeturilor?
Deși acestea apar pe întreaga suprafață a corpului, există zone predispozante precum:
- Abdomenul
- Sânii
- Șoldurile
- Fesele
- Coapsele (3)
Tratament pentru reducerea vergeturilor
La momentul de față nu există un tratament specific care să îndepărteze complet vergeturile, însă se pot încerca diverse remedii cu scopul reducerii lor.
Există remedii naturale pe care le puteți lua în calcul sau diverse proceduri medicale realizate de către un dermatolog, fiind asociate cu o rată mai mare de succes. Totuși, vergeturile nu au nevoie de un tratament, doar dacă vă doriți acest lucru din punct de vedere estetic.
În continuare vor fi enumerate câteva dintre remediile naturale, dar este important să știți că acestea nu au fost asociate cu rezultate promițătoare, spun cercetătorii. (2)
Printre remediile naturale se numără:
- Vitamina A
- Acidul hialuronic
- Exfolierea pe bază de zahăr
- Aloe vera
- Uleiul de cocos
1. Vitamina A
Vitamina A este prezentă în produsele de îngrijire, cunoscută sub numele de retinoid. Acestea au rolul de a reda un aspect mult mai fin și mai tânăr al pieii, fiind eliberate sub formă de creme cosmetice topice, fără prescripție medicală (OTC).
Tretinoina este un retinoid cu utilitate dovedită în tratarea vergeturilor. Aplicată pe o perioadă de 24 de săptămâni, într-un studiu, s-a dovedit eficientă în reducerea vizibilității acestora. (1, 3)
Este recomandat să citiți prospectul înainte, deoarece unele creme pot provoca iritații ale pielii. De asemenea, nu este recomandată utilizarea de retinoizi dacă:
- Sunteți însărcinată
- Sunteți în perioada de alăptare
- Doriți să rămâneți gravidă în viitorul apropiat (1)
2. Acidul hialuronic
Acidul hialuronic are principalul rol de a hidrata și de a revitaliza pielea. Un studiu realizat în anul 2017 susține că deși acest acid poate îmbunătăți aspectul pielii afectate de vergeturi, rezultatele nu sunt unele rapide și necesită mai multe aplicări. (1, 2)
3. Exfolierea pe bază de zahăr
Zahărul poate fi folosit ca metodă de tratament datorită proprietăților exfoliante pe baza micilor cristale componente, îndepărtând astfel primul strat superficial de piele ce conține celule moarte. (1)
Microdermabraziunea realizată cu ajutorul unui specialist este dovedită ca având rezultate eficiente. (1)
4. Aloe vera
Aloe vera este un compus cunoscut pentru utilitatea lui în calmarea și hidratarea pielii, dar și pentru vindecarea tegumentelor de arsuri sau răni. Deoarece vergeturile sunt asemeni unor cicatrici pe suprafața pielii, proprietățile reparatoare ale aloe vera ar putea fi de ajutor în prevenirea sau estomparea vergeturilor.
Dovezile clinice pentru acest compus nu sunt însă foarte multe, dar poate fi încercată mai ales de cei care își doresc remedii naturale. Compușii pe bază de aloe vera se pot aplica zilnic după duș. (1)
5. Uleiul de cocos
Un alt remediu natural cu proprietăți benefice pentru piele este uleiul de cocos. Acesta are rol în menținerea barierei protectoare a pielii. Este recomandat masajul vergeturilor folosind ulei de cocos.
Uleiul de cocos poate avea și alte beneficii, precum:
- Revigorează pielea uscată
- Vindecarea mai rapidă a rănilor (1)
Este ideal să nu folosiți produse topice pe piele dacă sunteți alergici. De asemenea, orice tratament de îngrijire a pielii poate fi însoțit de sensibilitate sau de mâncărime a pielii.
Pentru cei ce se gândesc că bronzul îi poate ajuta în estomparea vergeturilor, este bine de știut că bronzul va înrăutăți și mai mult aspectul lor, fiind și mai vizibile pe suprafața pielii, deoarece vergeturile nu se pot bronza. (2)
Terapii medicale
Printre terapiile medicale realizate de către dermatologi, se numără:
- Peelingul chimic
- Terapia cu laser
- Microneedling
- Microdermabraziunea
- Radiofrecvența
- Ultrasunetele (1, 2)
Rezultatele acestor terapii sunt mult mai satisfăcătoare și vizibile, față de remediile naturale. Puteți apela la recomandările unui specialist în dermatologie, pentru a beneficia de cele mai bune rezultatele în funcție de nevoile fiecăruia.
Toate tratamentele medicale au ca scop stimularea pielii în producerea de colagen și elastină. Printre efectele secundare minore se numără roșeața post-terapie care dispare în câteva ore sau zile, în funcție de piele și de fiecare persoană în parte. (2)
Terapia cu laser are potențial în creșterea producției de colagen și în estomparea vergeturilor. Necesită însă mai multe ședințe pentru efectul dorit. (1)
Microdermabraziunea implică un proces de exfoliere a pielii care nu se poate compara din punct de vedere al eficienței cu cel realizat acasă prin remedii naturale. (1)
Terapia cu microneedling are la bază un dispozitiv ce creează mici înțepături în piele cu scopul producerii de colagen și elastină. Este o terapie minim invazivă, dar cu eficacitate dovedită chiar și pentru vergeturile mai vechi. (1)
Tratamentele cu radiofrecvență se realizează prin intermediul undelor de energie, fiind asociate cu rezultate mult mai ferme.
Conform unui studiu din 2019, tratamentele cu radiofrecvență împreună cu microneedling, pot trimite undele de energie mult mai adânc în piele, stimulând astfel straturile mai profunde de colagen. (1)
Pot fi vergeturile prevenite ?
La această întrebare nu poate fi dat un răspuns cert, deoarece studiile pe diverse remedii naturale nu funcționează de fapt. Cele mai bune rezultate se înregistrează privind remediile medicale, dar acestea pot fi aplicate doar după ce apar vergeturile. (2)
Se recomandă însă o bună hidratare, o dietă echilibrată și activitate fizică susținută, care împreună să îmbunătățească aspectul fizic. (4)
Recomandări
Vergeturile reprezintă un lucru obișnuit și care nu ar trebui să vă îngrijoreze. Acestea apar la foarte multe personae, fără să aibă o cauză anume.
Este însă un lucru important și încurajator faptul că există anumite remedii medicale, precum terapia cu laser sau microdermabraziunea la care puteți apela și care vă pot oferi rezultate satisfăcătoare. Se recomandă o viață echilibrată și susținerea de activități fizice, care au un rol deosebit în modelarea pielii.
2. Vergeturile: de ce apar și cum să scapi de ele, link: https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
3. Vergeturile, link: https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/
4. Vergeturile, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10785-stretch-marks
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Crema antivergeturi
- Vergeturi
- Vergeturi pe spate 14 ani
- De cateva luni mi-au aparut vergeturi pe fese
- Vergeturi pe sani!
- Vergeturi
- Vergeturi roz
- Vergeturi pe sani
- Sâni măriți, acum mi-au apărut vergeturi și au început să se lase