Vaparea ar putea încețoșa gândirea

©

Autor:

Vaparea ar putea încețoșa gândirea
Potrivit noilor cercetări, vaparea ar putea afecta capacitatea de concentrare, memorare și de luare a deciziilor, atât la adulți cât și la copii. De asemenea, copiii care încep să vapeze înainte de vârsta de 14 ani sunt mai predispuși să aibă mintea încețoșată. Rezultatele accentuează faptul că vaparea nu poate fi considerată o variantă sănătoasă la țigările cu tutun.
Concluziile au fost publicate în revistele Tobacco Induced Diseases și Plos One.

Până în prezent, aceste rezultate erau cunoscute a fi valabile doar la animale.

Studiile au inclus 18.000 elevi de gimnaziu și liceu, care au trebuit să răspundă la chestionarul National Youth Tobacco Survey. De asemenea, au implicat peste 88.6000 adulți care au fost solicitați să răspundă la chestionarul prin telefon Behavioural Risk Factor Surveillance System. Chestionarele includeau întrebări despre fumat, vapat, capacitatea de memorare, menținere a atenției și funcțiile psihice.

Rezultatele au arătat că indivizii care fumează și vapează, atât adulți cât și copii, sunt mai predispuși la alterarea funcțiilor mentale. De asemenea, persoanele care doar vapau sau doar fumau raportau încețoșarea gândirii în aceeași măsură.

Mai mult, adolescenții care începeau să vapeze între vârsta de 8 și 13 ani, erau mai susceptibili la dificultăți de memorare, de concentrare sau de luare a deciziilor.

Deși studiile au demonstrat o asociere între vapare și alterarea funcțiilor mentale, nu este încă clar dacă expunerea la nicotină cauzează degradarea funcțiilor mentale sau invers. Viitoarele cercetări în domeniu vor oferi mai multe detalii în acest sens.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-06-2021 | creare: 23-06-2021 | Vizite: 838
Bibliografie
Vaping could cloud your thoughts, new studies suggest: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201228105445.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaporii degajați de țigaretele electronice se evaporă în câteva secunde
  • Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
  • Țigaretele electronice la fel de nocive pentru gingii ca cele clasice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum