Vaccinurile antigripale pot împiedica pacienții cu insuficiență cardiacă să moară prea devreme
Autor: Zamfir Andreea
Vaccinarea antigripală poate preveni gripa și poate reduce consecințele cardiace, ambele putând salva viața persoanelor cu boli cardiovasculare.
Potrivit unui studiu global realizat de experți de la McMaster University și publicat în The Lancet Global Health, vaccinarea antigripală reduce semnificativ riscul de pneumonie și de consecințe cardiovasculare la adulții cu insuficiență cardiacă.
Vaccinarea antigripală vă poate salva, de fapt, viața dacă aveți insuficiență cardiacă, a declarat Mark Loeb, autorul principal al studiului.
Potrivit studiului, pneumonia în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă a scăzut cu 40% și spitalizarea cu 15% pe parcursul întregului an datorită vaccinului antigripal. Vaccinul antigripal a scăzut cu 20% decesele la acești pacienți în timpul sezonului gripal de toamnă și de iarnă.
Vaccinul antigripal a părut să ofere o anumită protecție împotriva problemelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, potrivit datelor colectate în timpul sezonului.
În cadrul unui studiu clinic realizat în comun de McMaster Univeristy și Population Health Research Institute din cadrul McMaster și Hamilton Health Sciences, cercetătorii au urmărit peste 5.000 de pacienți cu insuficiență cardiacă din 10 țări, respectiv Africa, Asia și Orientul Mijlociu, unde puțini oameni sunt vaccinați în mod regulat împotriva gripei. Între iunie 2015 și noiembrie 2021, aceștia au primit fie un vaccin antigripal, fie un placebo în fiecare an.
În timp ce Loeb a remarcat că persoanele cu insuficiență cardiacă sunt deja expuse riscului de efecte negative asupra sănătății, gripa a fost de mult timp legată de un risc crescut de evenimente cardiovasculare fatale. 20% dintre pacienții cu această afecțiune sunt internați în spitale în fiecare an pentru complicații cardiovasculare, iar 50% dintre pacienții cu această afecțiune vor muri în decurs de cinci ani.
Salim Yusuf, directorul executiv al PHRI și unul dintre autorii studiului, a declarat: "Având în vedere cât de ușor, accesibil și sigur este vaccinul antigripal, acesta ar trebui să fie o procedură normală pentru persoanele cu insuficiență cardiacă. Este foarte rentabilă pentru a preveni spitalizările și o șesime din decesele cauzate de bolile de inimă, ceea ce poate avea efecte clinice și de sănătate publică semnificative".
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Femeile nu au acces deplin la reabilitarea cardiovasculară
- Istoricul sarcinilor la vârsta de 40 de ani ca marker al riscului cardiovascular la femei
- Trei boli cardiovasculare comune legate de afectarea cognitivă și riscul de demență
- Legătura dintre căldura pe timpul nopții și riscul de accident vascular cerebral
- Vaccin antigripal, Waxigrip
- Contraindicații vaccin antigripal
- Vaccinul antigripal ?
- Vaccin antigripal bebelus 7 luni
- Vaccinul anti gripal