Unele medicamente antihipertensive asociază o scădere a pierderii memoriei la adulții în vârstă
Un studiu realizat de către American Heart Association și publicat în revista Hypertension, arată că medicamentele prescrise pentru hipertensiunea arterială pot avea un efect benefic asupra funcției cognitive, respectiv a memoriei.
Hipertensiunea arterială afectează un număr mare din populație și este un factor de risc pentru declinul cognitiv și demență la vârstă adultă.
Studiul arată că persoanele ce au luat medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale cu proprietatea de traversare a barierei hematoencefalice, au avut o memorie mai bună în timp, comparativ cu cele ce nu străbat bariera.
Tratarea hipertensiunii arteriale a redus cazurile de insuficiență cognitivă ușoară cu 19%.
Pentru tratament se pot folosi inhibitorii ECA, blocanții receptorilor angiotensinei 2, blocanți ai canalelor de calciu și diuretice, fiecare acționând diferit.
În urma studiului efectuat, s-a descoperit că blocanții receptorilor angiotensinei 2 și a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei, pot conferi cea mai mare protecție și beneficiu cognitiv pe termen lung.
Blocantele canalelor de Calciu și diureticele și-au dovedit eficacitatea asupra reducerii riscului de demență.
Medicamentele au fost evaluate privind mai multe domenii cognitive, precum atenție, limbaj, memorie verbală și învățare.
Hipertensiunea apare cu mulți ani înaintea dezvoltării simptomelor de demență, cu posibilitatea afectării fluxului sanguin atât la nivel de organism, cât și la nivel de creier.
Cercetătorii au adunat informații de la aproximativ 12. 900 de adulți cu vârstă de peste 50 de ani, din țări precum Canada, Australia, Germania, Japonia și USA și s-a observat că:
• Adulții ce iau medicamente antihipertensive ce traversează bariera hematoencefalică, au avut o amintire mai bună a memoriei până la 3 ani de urmărire, comparativ cu cele ce nu stăbat batriera.
• Adulții ce iau medicamente antihipertensive ce nu traversează bariera hematoencefalică, au avut o atenție mai bună până la 3 ani de monitorizare.
Acest lucru sugerează că persoanele ce sunt tratate de hipertensiune cu medicamente ce străbat bariera hematoencefalică, pot fi protejate și împotriva declinului cognitiv.
American Heart Association recomandă modificări ale dietei și nivelului de activitate pentru scăderea tensiunii arteriale, dacă este de 130/80 mmHg. La valori de 140/90 mmHg se recomandă medicație pentru scăderea tensiunii.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Uleiul de midii mai eficient decât uleiul de pește în prevenirea aterosclerozei
- Prevenirea acumulării colesterolului LDL pe tot parcursul vieții este esențială în prevenirea bolilor cardiovasculare
- Nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de nocive pentru sănătatea inimii
- Suplimentarea cu vitamina D poate scădea tensiunea arterială la adulții în vârstă obezi
- Hipertensiunea intracraniana
- Hipertensiunea pulmonara
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Amnezia
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Hipertensiune arteriala varstnic
- Tensiune 200 f.mare.
- Diabet zaharat de tip 2, arterita si hipertensiune arteriala
- Hipertensiune arteriala
- Pierdere memorie
- Tensiune arteriala crescută pe bază de anxietate
- Hipertensiune care apare brusc
- Tensiune, puls mare
- Cardiologie
- Tratament