Vaccinul universal anti-gripal, mai puțin afectat de mutațiile virale, mai aproape de a deveni o realitate

©

Autor:

Vaccinul universal anti-gripal, mai puțin afectat de mutațiile virale, mai aproape de a deveni o realitate
Oamenii de știință au identificat noi vulnerabilități la nivelul anticorpilor virusului gripal, un progres esențial în căutarea unui vaccin universal antigripal. Anticorpii împotriva unei secțiuni ignorate de multă vreme a virusului, pe care echipa a numit-o ancoră, au potențialul de a recunoaște o mare varietate de tulpini gripale, chiar dacă virusul suferă mutații.
Într-un an obișnuit, gripa afectează milioane de oameni la nivel global și duce la peste 20.000 de decese doar în SUA. Vaccinurile împotriva gripei de obicei determină sistemul imunitar să genereze anticorpi care recunosc hemaglutinina (HA), o glicoproteină care se extinde spre exterior de la suprafața virusului gripal și care este parte integrantă a infecțiozității gripei. În fiecare an, la nivelul regiunii HA apar noi mutații, ceea ce face necesară o nouă vaccinare.

Cercetătorii au proiectat vaccinurile experimentale antigripale pentru a fi universale, stimulând organismul să creeze anticorpi împotriva regiunii mai puțin variabile a tulpinii HA, care se extinde ca o tulpină între virionul gripal și capul HA. Unele dintre aceste vaccinuri universale împotriva gripei sunt în prezent în studii clinice timpurii.

În noul studiu, cercetătorii au analizat peste 350 de anticorpi diferiți prezenți în sângele persoanelor cărora fie li s-a administrat un vaccin antigripal sezonier, fie au fost într-un studiu de fază I pentru un vaccin antigripal experimental, universal, fie au fost infectați în mod natural cu gripa. Mulți dintre anticorpii prezenți în sângele participanților erau anticorpi deja cunoscuți pentru a recunoaște fie capul, fie tulpina HA. Cercetătorii au descoperit însă o colecție de noi anticorpi care se leagă de partea inferioară a tulpinii, aproape de locul unde fiecare moleculă de HA este atașată de membrana virionului gripal. Autorii lucrării au numit această secțiune a HA ancoră și au început să o studieze în continuare.

În total, oamenii de știință au identificat 50 de anticorpi diferiți la ancora HA, dintr-un total de 21 de indivizi. Anticorpii, au descoperit ei, au recunoscut o varietate de virusuri gripale H1, care reprezintă multe tulpini de gripă sezonieră. Unii dintre anticorpi au fost, de asemenea, capabili să recunoască tulpinile pandemice de gripă H2 și H5 în testele de laborator.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-12-2021 | creare: 29-12-2021 | Vizite: 531
Bibliografie
Scientists identify a new Achilles' heel of influenza virus, link: https://www.news-medical.net/news/20211224/Scientists-identify-a-new-Achilles-heel-of-influenza-virus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obișnuită
  • Eficiența vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • Bebelușii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum