Felul în care zincul crește imunitatea
![Felul în care zincul crește imunitatea](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41634.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Doctorul Jarrod Dudakov, imunolog la Fred Hutchinson, afirmă faptul că studiul poate deschide noi căi în găsirea unor tratamente de regenerare a sistemului imunitar, mai ales pentru persoanele care, din cauza unor cancere sanguine, au nevoie de transplant de celule stem sau care suferă de afecÈ›iuni imunitare cronice.
Studii anterioare de-ale doctorului au evidenÈ›iat mecanismele moleculare prin care timusul se regenerează după afectări precum chimioterapie, transplant sau expunere la radiaÈ›ii. Rolul esenÈ›ial al zincului a fost observat prin asocierea nivelelor scăzute ale acestuia cu o cantitate mai mică de limfocite T, alături de un timus micÈ™orat. De asemenea, echipa a evidenÈ›iat anterior È™i beneficiul adus de zinc sistemului imunitar în cazul pacienÈ›ilor ce suferă de mielom multiplu.
Studiul a fost condus pe È™oareci de laborator, în cadrul cărora a fost observat faptul că, la fel ca la oameni, un nivel scăzut de zinc obÈ›inut în urma a numai 3 săptămâni de eliminare a acestuia din dietă, numărul de limfocite T mature a scăzut considerabil. Totodată, cercetătorii au descoperit È™i o regenerare mai îngreunată a numărului de leucocite după tratamentele ce se fac anterior unui transplant de celule stem.
În schimb, la administrarea zincului, numărul de limfocite T a revenit la normal. Conform echipei, mecanismul din spatele acestei dinamici dintre zinc È™i limfocite este legat de anumiÈ›i receptori celulari care simt schimbările de concentraÈ›ie a mineralului în periferia celulei. Acest fenomen a fost demonstrat È™i printr-un experiment al doctorului Lorenzo Iovino, unul dintre autorii studiului, în care a administrat È™oarecilor un compus experimental care mimează creÈ™terea concentraÈ›iei de zinc, efectul fiind de regenerare timică È™i sinteză de noi limfocite T.
În continuare, cercetătorii plănuiesc să folosească aceÈ™ti compuÈ™i care stimulează receptorii GPR39 pentru a ameliora afectarea timusului în urma terapiilor pregătitoare pentru un transplant, precum radioterapia.
sursa: Science Daily
foto: Robert Hood / Fred Hutch News Service
Data actualizare: 04-04-2022 | creare: 04-04-2022 | Vizite: 388
Bibliografie
Burst of accumulated zinc shows how the mineral boosts immune function, suggesting ways to improve health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220331185359.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum