Impactul profilaxiei cu nirsevimab asupra spitalizărilor asociate cu virusul respirator respirator sincițial (VRS) pediatric

©

Autor:

Impactul profilaxiei cu nirsevimab asupra spitalizărilor asociate cu virusul respirator respirator sincițial (VRS) pediatric
Cercetătorii au analizat impactul profilaxiei cu nirsevimab asupra spitalizărilor pediatrice legate de virusul sincițial respirator (VRS) în timpul sezonului inițial 2023/24 în Luxemburg. VRS este o cauză majoră de spitalizare în rândul copiilor mici, iar nirsevimab, un anticorp monoclonal cu acțiune prelungită, a demonstrat eficacitate semnificativă în studiile clinice, reducând atât spitalizările, cât și severitatea bolii la sugari.
Studiul publicat în Eurosurveillance a avut ca obiective estimarea acoperirii cu nirsevimab a nou-născuților în Luxemburg până la mijlocul lunii decembrie 2023 și investigarea efectului acestei imunizări asupra copiilor sub 5 ani, comparând datele de spitalizare legate de VRS între săptămânile 39-52 din 2022 (perioada pre-imunizare) și 2023 (post-imunizare).

Recomandările de imunizare și implementarea acesteia au fost urmate de o campanie națională de imunizare începând din octombrie 2023. Acoperirea a fost calculată pe baza numărului de doze de nirsevimab administrate în maternități, estimându-se o acoperire națională de 84% (1.277 doze pentru 1.524 nașteri) de la începutul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie 2023.

Rezultate promițătoare

Analiza preliminară a spitalizărilor legate de VRS la spitalul pediatric național din Luxemburg a arătat o scădere a spitalizărilor în 2023 comparativ cu 2022, cu o reducere de 38% a cazurilor sub 5 ani și de 69% a cazurilor de sugari sub 6 luni. Structura de vârstă a cazurilor în 2023 a indicat o vârstă medie semnificativ mai mare a copiilor spitalizați comparativ cu 2022, iar majoritatea cazurilor spitalizate în 2023 nu fuseseră imunizate cu nirsevimab.

Severitatea bolii a fost, de asemenea, redusă în 2023, cu o scădere semnificativă a duratei medii de spitalizare și a numărului de internări în unitățile de terapie intensivă pediatrică (PICU). Majoritatea cazurilor care au necesitat suplimentare cu oxigen în 2023 nu fuseseră imunizate.

Studiul concluzionează că profilaxia cu nirsevimab a avut un impact semnificativ în atenuarea bolii severe cauzate de VRS în rândul sugariilor în primul sezon VRS după implementarea națională a imunizării pasive în Luxemburg, cu o creștere semnificativă a vârstei copiilor spitalizați și majoritatea spitalizărilor severe legate de VRS survenind la copiii neimunizați. Reducerea ocupării secțiilor spitalicești legate de VRS a contribuit la evitarea supraîncărcării resurselor spitalicești.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-02-2024 | creare: 01-02-2024 | Vizite: 457
Bibliografie
Ernst, C., et al. (2024). Impact of nirsevimab prophylaxis on paediatric respiratory syncytial virus (RSV)-related hospitalisations during the initial 2023/24 season in Luxembourg. Eurosurveillance. doi.org/10.2807/1560-7917.es.2024.29.4.2400033.

Impact of nirsevimab immunization on pediatric RSV-related hospitalizations in Luxembourg, link: https://www.news-medical.net/news/20240130/Impact-of-nirsevimab-immunization-on-pediatric-RSV-related-hospitalizations-in-Luxembourg.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Virusul sincițial respirator (RSV) asociat cu riscul de astm în copilărie
  • O descoperire mult așteptată în realizarea unui vaccin împotriva virusului respirator sincițial
  • Infecția cu virusul sincițial respirator la vârstnici este mai puțin întâlnită, dar se manifestă mai sever decât gripa sau COVID-19
  •