Vaccinul COVID-19 cu nanoparticule

©

Autor:

Vaccinul COVID-19 cu nanoparticule

Alături de colegii săi de la Stanford University, biochimistul Peter S. Kim a desfășurat înainte de pandemie numeroase activități de dezvoltare a vaccinurilor împotriva HIV, Ebola, gripă. Deși nu erau obișnuiți cu tipurile virale de coronavirus, pandemia declanșată de SARS-CoV-2 i-a determinat pe aceștia să găsească și să testeze o variantă promițătoare și pentru vaccinul împotriva COVID-19.
Studiul realizat de cercetătorii de la Stanford University a fost publicat în jurnalul ACS Central Science.

Vaccinul propus este alcătuit din nanoparticule ce conțin pe suprafața lor numeroase proteine spike. Proteina spike este o structură prin intermediul căruia virusul SARS-CoV-2 poate pătrunde în interiorul celulei. Reprezintă, de asemenea, și structura antigenică prin care sistemul nostru imun recunoaște patogenul și începe lupta împotriva acestuia. Utilizarea nanoparticulelor încărcate cu proteine spike ușurează producția vaccinului și asigură eficacitatea. Alte avantaje ale vaccinurilor cu nanoparticule includ posibilitatea de stocare la temperatura camerei și posibilitatea administrării unei singure doze, aspect testat cu succes în experimente cu șoareci de laborator. „Scopul nostru este de a crea un vaccin cu o singură doză, care nu necesită stocare la temperaturi joase și care costă mai puțin. Populația noastră țintă se găsește în țările cu venituri scăzute și medii, care ar putea beneficia de avantajele noului tip de vaccin.”, afirmă Peter S. Kim.

Vaccinurile autorizate și utilizate în prezent sunt cele realizate de firmele Pfizer și Moderna. Acestea utilizează tehnica ARN mesager, o tehnică eficientă, dar care necesită temperaturi de transport și de stocare foarte scăzute (între 8 și -70 grade Celsius) și care au un cost de producție ridicat. De asemenea, necesită două doze pentru o imunizare completă, cu o diferență de 21 de zile, respectiv 28 de zile între cele două doze. Deși efectele adverse în cazul tehnicii ARN mesager sunt predominant ușoare, vaccinurile cu nanoparticule promit mai puține reacții adverse.

Despre studiu, Abigail Powell, autorul principal, menționează: „Studiul este încă în etapele inițiale și mai este mult de muncă până reușim să dezvoltăm un vaccin sigur și eficient. Dar considerăm că am descoperit un punct de plecare foarte bun pentru vaccinurile prin tehnica nanoparticulelor, cu acțiune dintr-o singură doză.”

Odată cu îmbunătățirea protocolului experimental din cadrul acestui studiu, cercetătorii americani intenționează să înceapă curând testarea efectelor vaccinului asupra oamenilor.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-01-2021 | creare: 22-01-2021 | Vizite: 894
Bibliografie
Nanoparticle vaccine for COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210108142138.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •