Studiile preliminare arată că vaccinul britanic împotriva SARS-CoV-2 este sigur și eficient
Autor: Patriche Silvia

Un studiu publicat recent arată că un posibil vaccin pentru COVID-19 este în dezvoltare.
Prima fază a cercetării a fost realizată pe 1.077 de adulÈ›i sănătoÈ™i care au manifestat răspuns imunitar până la 56 de zile de la începerea experimentului. Se crede că efectul este chiar mai puternic după o a doua doză de vaccin. Prin comparaÈ›ie cu grupul de control care a primit un vaccin pentru meningită vaccinul pentru SARS-CoV-2 a cauzat efecte secundare minore iar multe dintre ele au putut fi reduse prin administrarea de paracetamol. (1)
În mod ideal vaccinul împotriva noului coronavirus ar trebui să fie eficient după aproximativ două doze (de vaccin) È™i să protejeze mai ales populaÈ›ia aflată în zona de risc, vârstnicii È™i persoanele cu afecÈ›iuni cronice timp de cel puÈ›in È™ase luni; în plus, se speră descoperirea unei modalități de reducere a gradului de transmisie. Studiul acesta realizat în Regatul Unit este încă la început pentru a È™ti dacă oferă această protecÈ›ie grupelor vulnerabile. Se speră ca faza 2 È™i faza 3 a experimentelor să arate rezultate similare, deci o protecÈ›ie în faÈ›a SARS-CoV-2 È™i în Brazilia È™i Africa de Sud. (2, 3)
Potrivit cercetătorilor de la Oxford noul vaccin ar trebui să atace atât virusul care circulă în organism cât È™i celulele deja afectate. Cu alte cuvinte se doreÈ™te declanÈ™area răspunsului imunitar în faÈ›a noului coronavirus.
Experimentul a implicat administrarea noului vaccin unui grup de 543 de oameni; grupul de control a fost reprezentat de persoanele care au primit vaccinul anti-meningită. Dintre aceÈ™tia 113 persoane au fost rugate să ia paracetamol înainte È™i timp de 24 ore după administrarea vaccinului pentru a reduce din efectele secundare.
Ulterior, participanÈ›ii la studiu au fost împărÈ›iÈ›i în patru grupe. Prima grupă reprezentată de 88 de persoane a fost È›inută sub observaÈ›ie pentru anticorpi È™i răspunsul celulelor imunitare T. Grupei a doua reprezentate de 412 oameni i s-a luat sânge pentru a vedea răspunsul imunitar, iar grupei a patra (567 de persoane) i s-a făcut teste serice pentru a vedea răspunsul imunitar. Persoanele din grupa a treia, zece la număr, au primit doar vaccinul pentru COVID-19 È™i au mai primit o doză la 28 de zile de la prima.
Rezultatele au arătat că printre efectele secundare s-au numărat oboseala È™i durerile de cap (în 70% dintre cazuri), care au fost ameliorate în cazul celor care luaseră paracetamol. Alte efecte secundare au inclus durere în locul injectării, dureri musculare, frisoane, febră. Mai mult, în cazul persoanelor care au primit È™i a doua doză de vaccin efectele secundare au fost reduse mult la a doua doză.
Cercetătorii au descoperit un răspuns imunitar puternic în cazul celulelor imunitare T. Efectul maxim a apărut la circa 14 zile de la vaccinare iar după ziua a 56-a protecÈ›ia a început să scadă.
În ceea ce priveÈ™te răspunsul anticorpilor, efectul maxim al vaccinării s-a atins în ziua a 28-a de după vaccinare È™i s-a păstrat ridicat până la ziua a 56-a în cazul celor care au primit o singură doză de vaccin. Răspunsul a fost È™i mai puternic în cazul celor care au primit o a doua doză de vaccin.
După 28 de zile de la vaccinare s-au descoperit în corpurile voluntarilor (în 91% dintre cazuri) anticorpi care să lupte împotriva SARS-CoV-2 după o singură doză de vaccin.
Oamenii de È™tiință spun că aceste rezultate sunt promițătoare È™i că următoarele faze sunt vitale pentru validarea vaccinului. Încă nu se È™tie cât de puternic trebuie să fie răspunsul imunitar provocat de vaccin pentru a proteja împotriva noului coronavirus.
Printre limitările studiului, spun cercetătorii, se află lucrurile specifice studiului; nu se È™tie cum va acÈ›iona vaccinul în populaÈ›ia vârstnică (pentru acest studiu persoanele alese erau sănătoase È™i aveau o vârstă medie de 35 de ani), persoanele cu diferite afecÈ›iuni cronice, cei de alte etnii sau care se află în zone geografice diferite.
sursa: Science Daily
2. Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31604-4/fulltext
3. Encouraging results from phase 1/2 COVID-19 vaccine trials, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31611-1/fulltext
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Severitatea COVID-19 este influențată de cantitatea de anticorpi împotriva proteinei virale
- Cercetătorii au descoperit mecanismul care explică de ce pacienții cu COVID-19 își pierd simțul mirosului
- O analiză ce utilizează un algoritm AI sugerează existența a patru sub-fenotipuri distincte ale COVID-19 de lungă durată
- Vaccinurile s-ar putea să nu fie suficiente pentru a stopa COVID-19
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Vaccin anticovid
- Vaccinarea anticovid facuta in doua țări
- Vaccin anticovid in hemispasm facial- dl. dr.V. Flueraru
- Păreri PRO Vaccinare - să mă vaccinez anti covid?
- Posibilitate vaccinare cu doza lll dupa tomografie toracica si inainte de dexa
- Vitiligo si coronavirusul
- Campania de vaccinare covid 19
- Reactii adverse la prima doza de vaccin anti Covid-19, Moderna
- Vaccinul Pfizer în menstruație.