Vaccin contra căpușei – tot ce trebuie să știți

©

Autor:

Vaccin contra căpușei – tot ce trebuie să știți

Vaccinul contra căpușei oferă protecție împotriva encefalitei transmise prin căpușa.


Cum progresează encefalita transmisă de căpușe?

Boala are două faze distincte. În zilele imediat după infectare, pacienții prezintă simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febra sau durerile la nivelul membrelor. Până la 15% dintre pacienți experimentează apoi o perioadă în care nu prezintă simptome, după care simptomele asemănătoare gripei reapar. În acel moment se poate observa una din următoarele:
- Meningita – inflamație a membranei care înconjoară creierul și măduvă spinării.
- Meningoencefalita - inflamație a membranelor creierului și a țesuturilor.
- Meningoencefalomielita sau meningoradiculita – inflamația creierului și a țesutului măduvei spinării.
Un număr mic de pacienți suferă de paralizii ale mebrelor superioare și inferioare sau a mușchilor feței. Boala este fatală în aproximativ 1% dintre cazuri. [3]


Căpușele trăiesc în păduri și zone cu iarbă, ești mai expus riscului de a fi mușcat dacă preferi activități precum drumeții și camping.
Nu toate căpușele răspândesc boala. Chiar dacă sunteți mușcat, riscul de a vă îmbolnăvi grav este redus. [4]
Vaccinul contra căpușei nu vă vă proteja de căpușe și nu vă opri atașarea căpușelor la pielea dumneavoastră.
Cea mai frecventa boală răspândită de căpușe este borrelioza, pentru care nu exista vaccin. Acesta este motivul pentru care ar trebui să vă protejați de mușcăturile de căpușe chiar daca ați fost vaccinat. [1]
Noi vaccinuri pentru boala Lyme sunt în curs de desfășurare. Valneva și Pfizer au dezvoltat un candidat vaccin împotrivă bolii Lyme, VLA15, care se afla în prezent în faza a doua a studiilor la om. VLA15 este un vaccin multivalent, subunitar proteic care vizează proteina de suprafataexterioara A (Osp A) a Borreliei. Acest vaccin este conceput pentru a proteja oamenii impotiva tulpinilor nord-americane și europene ale bacteriei bolii Lyme.
MassBiologics al Universității din Massachusetts Medical School a dezvoltat un anticorp monoclonal uman conceput pentru a fi utilizat ca profilaxie pre-expunere pentru boala Lyme. Se așteaptă ca în curând să înceapă încercările umane. Această abordare ar oferi protecție sezonieră împotrivă bolii Lyme. [2]


Ce vaccin contra capușei este utilizat și ce conține?

Vaccinul TicoVac sau Encepur pentru adulți respectiv TicoVac Junior sau Encepur Copii sunt utilizate și în programul național de vaccinare.
În timp ce compoziția vaccinurilor pentru adulți și copii este similară, volumul vaccinului pentru copii este doar jumătate din doza pentru adulți.
Vaccinurile nu conțin agenți patogeni vii și, prin urmare, nu pot provoca encefalita transmisă de căpușe.
Substanța activă conține virusuri întregi, inactivate, cultivate în celule germinale primordiale de pui. Adjuvantul este un compus din aluminiu. Vaccinurile nu conțîn conservanți. Nu conțin volume semnificative de proteine din oua (ovalbumina).

 

Vaccinul TicoVac Junior este utilizat la copii cu vârstă cuprinsă între 1 și 15 ani. O doza unică este de 0, 25 ml.

TicoVac este utilizat pentru cei cu vârstă peste 16 ani și mai mari. O doză unică este de 0, 5 ml. Seria de vaccinare primară constă din 3 doze. A doua doză se administrează la 1 până la 3 luni după prima. A treia doză se administrează la 5 până la 12 luni după a doua. Daca este necesară protecție urgentă, a doua doză poate fi administrată la 2 săptămâni după prima doză. Și în acest caz, a treia doză se administrează la 5 până la 12 luni după a doua doză. Odată începută vaccinarea, aceasta se poate continua și cu un alt produs contra capusie, dacă este necesar.

Vaccinul Encepur pentru copii este utilizat pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 1 și 11 ani. O doza unică este de 0, 25 ml.

Encepur este utilizat pentru cei cu vârstă de 12 ani sau peste. O doza unică este de 0, 5 ml. Seria primară de vaccinare constă din 3 doze. A doua doză se administrează la 1 până la 3 luni după prima doză. A treia doză de administrează la 9-12 luni după a doua doză. Dacă este nevoie de protecție mai urgentă, a doua doză poate fi administrată la două săptămâni după prima. Și în acest caz, a treia doză se administrează la 9-12 luni după a doua doză. Dacă este necesară protecție imediată poate fi utilizat un program accelerat de vaccinare cu Encepuri. În aces caz, primele trei doze sunt administrate în zilele 0, 7, 12 iar primul rapel la 12 săptămâni până la 18 luni după a treia doză. Odată începută, seria de vaccinare poate fi continuată și cu un alt produs, dacă este necesar.
Se recomandă adminstarea primei doze de rapel după 3 ani.
Însă, celor care au primit rapel sub vârstă de 50 ani, următoarea doza de rapel se administrează după 10 ani. Celor care au primit rapel la vârstă de 50 până la 60 de ani, rapelul se vă administrata la fiecare 5 ani. Celor care au primit rapel la vârstă de peste 60 de ani, umatoarele doze de rapel vor fi la fiecare 3 ani.
Persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza unui tratament sau a unei boli, o doză de rapel trebuie administrată la fiecare 3 ani.
De exemplu un bărbat de 53 de ani care a primit cel mai recent rapel la vârstă de 48 de ani, vă primi următoarea doză de rapel la vârstă de 58 de ani.

Care sunt contraindicațiile și precauțiile asociate vaccinului anti-capușe?

Vaccinul nu poate fi administrat copiilor cu vârstă sub 1 an.
Vaccinul nu poate fi administrat unei persoane care a avut o reacție anafilactică confirmată în urma unei doze anterioare de vaccin sau a unui vaccin care conține componente similare.
Alergia la ou nu este o contraindicație pentru vaccinare.
Amânați vaccinarea dacă persoana are febra.

Care sunt beneficiile vaccinării contra capușelor ?

Vaccinul previne aproximativ nouă din zece cazuri de encefalită transmisă prin căpușa.


Care sunt efectele adverse potențiale ale vaccinului contra căpusei?

Vaccinul este utilizat de mult timp, și în această perioadă s-au administrat zeci de milioane de doze.
Efectele adverse obișnuite includ simptome locale la locul injectării, inclusiv roșeață, durere, umflături.
Beneficiarul vaccinului poate prezenta simptome generalizate tranzitorii, inclusiv dureri de cap, greața, oboseală. Unii pacienți suferă de dureri la nivelul membrelor și umflarea ganglionilor limfatici.
Febra este un simptom comun, în special la copii mici care a apărut în principal după prima doză.
Simptomele cutanate sau reacțiile reale de hipersensibilitate sunt rare.
Simptomele neurologice care au apărut în perioada următoare vaccinării au fost extrem de rare: au afectat aproximativ unul dintr-un milion de beneficiari.
O legătură între vaccin și infecțiile izolate ale sistemului nervos central sau periferic raportate în urma vaccinărilor nu poate fi exclusă pe deplin.


Data actualizare: 13-07-2021 | creare: 13-07-2021 | Vizite: 14890
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinul antihepatita B
  • Vaccinul DiTePer (DTP)
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum