Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă

©

Autor:

Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
După ce căpușa este îndepărtată de la locul mușcăturii, un aspect care trebuie lămurit este dacă ar trebui administrat sau nu un tratament preventiv pentru boala Lyme.

Profilaxia (prevenția) bolii Lyme după mușcătura de căpușă este controversată și nu există o procedură standard în lumea medicală în acest sens.

Un tratament preventiv cu antibiotice nu este recomandat de rutină în zonele care nu sunt endemice, pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi (care transmite boala Lyme), iar dacă ar transmite acest patogen, tratamentul bolii instituit de la primele simptome este de obicei eficient. (1)

Recomandările la nivel global sunt diferite și există în general două abordări privind administrarea de antibiotice după o mușcătură de căpușe:

O doză unică de 200 mg de doxicilină

Se administrează doar la adulți și copii mai mari de 8 ani, în 72 de ore de la mușcătură, pentru zonele endemice, dar numai atunci când toate aceste condiții sunt îndeplinite:
  • persoana nu are o contraindicație la doxiciclină;
  • căpușa este din specia care transmite boala Lyme;
  • căpușa a stat atașată cel puțin 36 de ore;
  • zonă endemică pentru boala Lyme.

Această abordare este susținută de IDSA (The Infectious Disease Society of America) pentru cazurile de mușcături de căpușă în zonele endemice. (2)

IDSA nu recomandă înlocuirea doxicilinei cu un alt antibiotic pentru tratamentul preventiv, pentru că nu s-au realizat studii care să testeze eficiența unui alt antibiotic pe termen lung, iar o cură mai îndelungată de antibiotic ar putea avea efecte secundare. Pe de altă parte, tratamentul bolii, dacă aceasta într-adevăr apare, este eficient, iar riscul dezvoltării de complicații ale bolii Lyme este de obicei redus după o mușcătură despre care se știe. (3)

Această măsură profilactică pentru boala Lyme a fost propusă și testată în 2001 de o echipă de cercetători (studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine). Scopul lor a fost să vadă dacă mai apare sau nu eritemul migrator timp de 4 săptămâni de la mușcătura de căpușă. Au observat că după acest tratament, eritemul migrator s-a dezvoltat într-o proporție mult mai mică decât la participanții din grupul placebo. Însă dezavantajele studiului sunt că semnul distinctiv al bolii Lyme (eritemul migrator) nu apare la toți pacienții infectați cu Borrelia Burgdorferi și cercetătorii nu au realizat un studiu follow-up pentru a verifica dacă la pacienții la care eritemul nu s-a dezvoltat în prima lună nu au apărut ulterior simptomele bolii cronice. (4), (5)

Tratament cu antibiotice pe o anumită perioadă

Unii medici recomandă un tratament preventiv cu antibiotic (doxiciclină, amoxicilină sau ceftriaxonă) imediat după mușcătură, pentru o perioadă variabilă (10, 14, 21 sau chiar 30 de zile), cu scopul reducerii riscului apariției unei infecții.

Conform ILADS (International Lyme and Associated Diseases Society), tratamentul cu antibiotic se impune celor care locuiesc în zone endemice pentru boala Lyme și ar trebui să nu aibă o durată mai mică de 3 săptămâni, însă cu mențiunea că un tratament instituit devreme poate împiedica organismul să producă anticorpi, iar testarea pentru boala Lyme să ofere rezultate negative.

Între cele două asociații medicale (IDSA și ILADS) există și alte diferențe în abordarea bolii Lyme: (1)

  IDSA ILADS
Mușcătura de căpușă Doxicilină – doză unică de 200 mg Doxicilină, amoxicilină sau ceftriaxonă timp de 28-42 de zile sau azitromicină pentru minimum 21 de zile
Eritemul migrator Doxicilină, amoxicilină sau ceftriaxonă timp de 14-21 de zile Doxicilină, amoxicilină sau ceftriaxonă timp de 28-42 de zile sau azitromicină pentru minimum 21 de zile
Simptome persistente ale bolii Lyme Fără tratament antibiotic Sunt menționați mai mulți agenți (individuali sau în combinație), dar nu sunt specificate doze sau perioade de tratament.

Indiferent dacă faceți sau nu un tratament profilactic pentru a scădea riscul unei infecții, este important să vă monitorizați starea de sănătate. Fiți atenți la eventualele simptome care apar în următoarele 30 de zile de la mușcătură și evoluția mușcăturii.

Este normal ca la început să apară o umflătură mică și roșie, care este o reacție alergică a corpului la mușcatura căpușei. Aceasta nu trebuie confundată cu eritemul migrator în ochi de bou, care este mai mare (are un diametru de minimum 5-6 cm), are forma unei ținte și nu apare imediat după mușcătură. Dacă acesta apare, el este un semn distinctiv al bolii Lyme și este necesar să vă adresați medicului pentru începerea cât mai rapidă a tratamentului.

De asemenea, dacă apar febră, dureri de cap, oboseală sau alte simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe, adresați-vă imediat medicului. (6), (7)

Data actualizare: 27-12-2018 | creare: 10-06-2016 | Vizite: 55254
Bibliografie
(1)Lyme Disease Treatment & Management, Approach Considerations, link: https://emedicine.medscape.com/article/330178-treatment
(2)Tick Bites/Prevention, link: https://www.cdc.gov/ticks/tickbornediseases/tick-bites-prevention.html
(3)Patient information: What to do after a tick bite to prevent Lyme disease (Beyond the Basics), link: https://www.uptodate.com/contents/what-to-do-after-a-tick-bite-to-prevent-lyme-disease-beyond-the-basics
(4)Prophylaxis with Single-Dose Doxycycline for the Prevention of Lyme Disease after an Ixodes scapularis Tick Bite, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200107123450201
(5)What do you do if you get a tick bite?, link: https://www.ilads.org/lyme/what-to-do-if-bit-by-tick.php
(6)Lyme Disease - What it is?, link: https://www.ilads.org/lyme/what-is-lyme-brochure.pdf
(7)Informații despre bolile transmise de căpușe, link: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2015/01/Pliant-boli-transmise-prin-capuse.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum scot căpușa - prin tragere sau rotire?
  • Repelente împotriva căpușelor
  • Metode de evitat pentru îndepărtarea căpușei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum