Prevenirea mușcăturii de căpușă
©
Autor: Costin Oana

- Alegeți piese vestimentare și încălțăminte albe sau în culori deschise, pentru că veți putea repera mai ușor insectele și căpușele care puteți ajunge în contact.
- Purtați o șapcă/pălărie.
- Utilizați produse repelente pentru căpușe, care au în compoziție DEET în concentrație de 20-30%. Acestea țin la distanță căpușele (nu le omoară) și sunt disponibile în mai multe forme: spray, loțiuni, creme. Pot fi aplicate pe pielea expusă (brațe, picioare, gât, ceafă), neacoperită de haine, dar și pe îmbrăcăminte și încălțăminte.
- Pentru efectul insecticid și acaricid (omoară căpușele) puteți apela la produse care conțin permetrin, pentru a le aplica pe haine și încălțăminte, dar și pe obiectele pe care pot ajunge căpușele: pătură dacă stați pe iarbă, cort, saci de dormit etc. Citiți aici mai multe informații despre aceste produse.
- Brațele și picioare pot fi protejate acoperindu-le cu haine cu mâneci și craci lungi, iar aceștia din urmă să intre în șosete (o măsură de precauție pe care o puteți pune în aplicare mai degrabă în drumeții și plimbări în natură). De asemenea, introduceți bluza/cămașa în pantaloni.
- Evitați încăltămintea decupată sau cu orificii, astfel încât să preveniți contactul cu căpușele la nivelul picioarelor.
- Dacă faceți drumeții în zone cu verdeață, rămâneți pe cât posibil pe cărările bătătorite și nu vă aventurați în zonele cu iarba înaltă.
- Evitați să vă așezați direct pe frunze moarte din pădure sau pe bușteni, întrucât sunt locuri preferate de căpușe, datorită umidității.
- După încheierea activităților în zone susceptibile pentru a intra în contact cu căpușele, verificați-vă în întregime corpul. Examinați și copiii și animalele de companie (dacă v-au însoțit). Căpușele preferă locurile mai ferite pentru a se atașa, de aceea uitați-vă cu atenție la ceafă, urechi, sprâncene/gene, spatele genunchilor, zona inghinală, axile.
- Căpușele nu se atașează imediat ce ajung pe corpul gazdei, ci caută un loc propice unde să rămână în timpul de care au nevoie pentru a se hrăni. De aceea, dacă faceți duș imediat după ce ajungeți acasă după o ieșire în aer liber, veți putea înlătura o căpușă care nu a apucat încă să vă muște.
- Spălați la temperatură înaltă hainele pe care le-ați purtat.
- Câteva zile de la o ieșire într-o zonă cu vegetație verificați așternuturile patului în care dormiți, în eventualitatea în care sunt căpușe care au căzut.
Data actualizare: 02-07-2023 | creare: 13-06-2016 | Vizite: 6602
Bibliografie
(1) Informații despre bolile transmise de căpușe, link: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2015/01/Pliant-boli-transmise-prin-capuse.pdf (2) Măsuri de protecție personală împotriva infestarii cu căpușe, link: https://www.dspbr.ro/comunicate/MASURI%20DE%20PROTECTIE%20PERSONALA%20IMPOTRIVA%20INFESTARII%20CU%20CAPUSE.pdf
(3) It’s Open Season on Ticks, link: https://www.cdc.gov/ticks/resources/Hunterfactsheet.pdf
(4) Preventing tick bites, link: https://www.cdc.gov/ticks/avoid/on_people.html
(5)Lyme disease – Treatment and prevention, link: https://www.michigan.gov/emergingdiseases/0,4579,7-186-25890-75870--,00.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Lyme
- Muscatura de capusa
- Despre boala lyme
- Sunt sau nu imbolnavit?
- Capușă la fetița de trei ani jumatate
- Va rog ajutor!! acul capusei ramas in piele
- Ac anti borrelia burgdorferi Igm
- Muscatura de capusa