Colesterolul, tensiunea arterială, greutatea și fumatul în copilărie prezic riscul de boală cardiovasculară la vârsta adultă

Colesterolul, tensiunea arterială, greutatea și fumatul în copilărie prezic riscul de boală cardiovasculară la vârsta adultă

©

Autor:

Colesterolul, tensiunea arterială, greutatea și fumatul în copilărie prezic riscul de boală cardiovasculară la vârsta adultă
Un nou studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate la Congresul European de Cardiologie 2019 È™i Congresul InternaÈ›ional de Cardiologie, sugerează prima dovadă solidă a existenÈ›ei unei legături între factorii majori cardiovasculari de risc la copii (colesterol seric, tensiune arterială, indexul de masă corporală, fumat) È™i boala cardiovasculară la vârstă adultă. El subliniază necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos încă de la o vârstă fragedă.
DeÈ™i studiile anterioare au arătat o legătură între fumat È™i indexul de masă corporală în copilărie È™i riscul de boală cardiovasculară la vârsta adultă, nu au existat date până în prezent care să includă tensiunea arterială È™i colesterolul seric. Mai mult, nu a fost posibilă evaluarea contribuÈ›iei indexului de masă corporală È™i a fumatului dacă erau luate în calcul tensiunea arterială È™i colesterolul.

Studiul a inclus aproximativ 40.000 copiii cu vârste cuprinse între 3 È™i 19 ani din cohorta International Childhood Cardiovascular Cohort (i3C) Consortium, care au fost urmăriÈ›i până în jurul vârstei de 50 de ani, pentru evenimente cardiovasculare ce au determinat spitalizarea (infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală arterială periferică).

S-a observat că o creÈ™tere cu 10% a indexului de masă corporală în copilărie creÈ™te riscul de evenimente cardiovasculare cu 20% la vârstă adultă. De asemenea, o creÈ™tere a tensiunii arteriale sistolice cu 10% determină un risc cu 40% mai mare la adult. Un nivel al colesterolului seric cu 10% mai mare creÈ™te cu 16% riscul de evenimente, iar fumatul în adolescență determină creÈ™terea cu până la 77% a riscului de eveniment cardiovascular.

Rezultatele studiului arată că există o relaÈ›ie puternică între factorii de risc standard în copilărie È™i probabilitatea de infarct miocardic sau accident vascular cerebral la vârstă adultă. Un procent semnificativ din risc se datorează lipsei unui stil de viață sănătos în copilărie, având un efect negativ, independent de numărul de factori de risc la vârstă adultă. Programele care îÈ™i doresc prevenirea infarctelor miocardice È™i accidentelor vasculare cerebrale ar trebui să promoveze un stil de viață cât mai sănătos în copilărie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-10-2019 | creare: 17-10-2019 | Vizite: 569
Bibliografie
Childhood cholesterol, blood pressure, weight and smoking predict adult heart disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190901100612.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu creÈ™te riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum