Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune
©
Autor: Costin Oana

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători din cadrul Brigham and Women's Hospital și Harvard Medical School, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul științific The BMJ.
Asocierea dintre consumul de cartofi și hipertensiune nu a mai fost investigată anterior, de aceea cercetătorii și-au propus să vadă în ce măsură un consum ridicat de cartofi (copți, fierți, prăjiți, piure etc.) ar putea fi implicat în apariția hipertensiunii.
Pentru studiu au fost folosite datele a peste 187,000 de persoane, care participaseră la trei studii ample desfășurate pe o perioadă de 20 de ani. În chestionarul la care aceștia răspundeau la fiecare doi ani erau solicitate și informații despre frecvența consumului de cartofi și tensiune.
Eliminând orice alți factori care ar putea cauza hipertensiune, cercetătorii au concluzionat că patru sau mai multe porții de cartofi pe săptămână (copți, fierți sau piure) au fost corelate cu un risc mai mare de hipertensiune, comparativ cu mai puțin de o porție pe lună (la femei, nu și la bărbați).
Un consum ridicat de cartofi prăjiți a fost asociat cu un risc mare de hipertensiune atât la femei, cât și la bărbați. Pe de altă parte, între chips-urile din cartofi și hipertensiune nu a fost identificată nicio corelație.
După alte analize, ceretătorii au observat că înlocuirea unei porții de cartofi cu alte legume este asociată cu un risc mai mic de hipertensiune.
O posibilă explicație a rezultatelor ar putea fi legată de indexul glicemic mai mare al cartofilor comparativ cu alte legume, care determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii atrag însă atenția că este vorba despre un studiu observațional, iar rezultatele indică o corelație, nu o legătură de tip cauză-efect. De aceea studii suplimentare sunt necesare în această direcție.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 27-12-2018 | creare: 19-05-2016 | Vizite: 4674
Bibliografie
Higher potato consumption associated with increased risk of high blood pressure, link: http://medicalxpress.com/news/2016-05-higher-potato-consumption-high-blood.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Reducerea aportului de sare îmbunătățește simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă
- Alirocumab reduce placa coronariană periculoasă și stabilizează leziunile cu risc ridicat
- Un dispozitiv cu ultrasunete ar putea deveni noul tratament pentru hipertensiune
- Aspirina: când este indicată ca protector cardio-vacular și când nu
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Hipertensiunea intracraniana
- Hipertensiunea pulmonara
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Va rog... cine are aceleasi simptome sa ma ajute!
- Nebunie, tulburari neurovegetative sau ce sa fie?
- Astept un raspuns daca se poate urgent
- Carcinom scuamos
- Am 56 de ani sufar de hipertensiune de aprox 20 ani
- Medicatie hipertensiune.
- Efecte PREDNISON
- Tensiune mare
- Hipertensiune si dureri dentare
- Aspenter in sarcina 26 saptamani