Un studiu prezintă efectele fumatului asupra reducerii aportului caloric

Un studiu prezintă efectele fumatului asupra reducerii aportului caloric

©

Autor:

Un studiu prezintă efectele fumatului asupra reducerii aportului caloric

Un nou studiu prezentat la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii arată că fumatul poate reduce aportul caloric, posibil datorită efectelor sale asupra nivelului de hormoni, mai precis asupra grelinei (hormonul care controlează senzația de foame).

Obiceiul de a fuma a fost asociat dintotdeauna cu modificarea greutății corporale. Astfel, se consideră că renunÈ›area la fumat duce la creÈ™terea în greutate, în timp ce fumătorii prezintă un risc mai scăzut de obezitate decât nefumătorii, în special adolescenÈ›ii.

Studiul s-a axat în special pe efectele acute ale fumatului asupra reducerii conÈ™tiente a aportului nutriÈ›ional È™i asupra nivelului hormonilor asociaÈ›i apetitului. Cercetările au fost realizate pe un grup de 14 adulÈ›i sănătoÈ™i de gen masculin pentru care s-a analizat legătura dintre abstinenÈ›a de nicotină È™i consumul alimentar pe durata nopÈ›ii.

ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri. Primul grup a fost grupul C-cig în care participanÈ›ii au putut fuma două È›igări, iar al doilea a fost grupul S-sham (grupul de control) în care participanÈ›ilor le-a fost interzis să îÈ™i aprindă È›igara pe durata testului. Testul a durat 15 minute, urmat fiind de o pauză de 45 minute, după care aceÈ™tia au consumat la libera alegere o varietate de gustări.

A fost monitorizat timpul de consum alimentar, momentul în care au simÈ›it nevoia de a consuma alimente, intensitatea apetitului (foame, saÈ›ietate, dorinÈ›a de a mânca) È™i dorinÈ›a de a fuma. Au fost prelevate probe de sânge È™i au fost analizaÈ›i o serie de hormoni, printre care obestatina, grelina, GLP-1, CCK È™i insulina.

Rezultatele cercetării au arătat că fumatul are un efect acut asupra aportului nutritiv, reducându-l cu aproximativ 152 calorii, un rezultat satisfăcător, conform oamenilor de È™tiință. Nu a fost observată nicio influență asupra preferinÈ›ei pentru un anumit gust (dulce sau sărat) sau aportului de micronutrienÈ›i specifici.

Studiul indică faptul că fumatul are efect acut asupra aportului energetic ce poate fi mediat prin alterarea nivelului de grelină. Sunt necesare însă cercetări amănunÈ›ite pe eÈ™antioane mai mari de populaÈ›ie pentru a putea corela cu certitudine aceste două comportamente.

Fumatul este un obicei nociv ce nu trebuie încurajat din niciun motiv, care atrage după sine numeroase probleme de sănătate! CreÈ™terea în greutate poate fi împiedicată prin disciplină alimentară È™i un stil de viață activ. O persoană care renunță la fumat trebuie să reducă aportul caloric cu circa 200 de calorii, să îÈ™i asigure hidratare suficientă È™i să adopte un stil activ.

Aflați din articolele noastre care este metoda cea mai potrivită pentru a vă lăsa de fumat și care sunt beneficiile renunțării la acest viciu.

Sursa: Science Daily

 


Data actualizare: 06-01-2019 | creare: 07-09-2016 | Vizite: 915
Bibliografie
Small study shows the effects of smoking on reducing calorie intake, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160905064449.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependenta de nicotina
  • Evaluarea dependenÈ›ei de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum