Un studiu prezintă efectele fumatului asupra reducerii aportului caloric
Autor: Mancaș Mălina
Un nou studiu prezentat la Congresul Internațional al Societății Europene de Boli Respiratorii arată că fumatul poate reduce aportul caloric, posibil datorită efectelor sale asupra nivelului de hormoni, mai precis asupra grelinei (hormonul care controlează senzația de foame).
Obiceiul de a fuma a fost asociat dintotdeauna cu modificarea greutății corporale. Astfel, se consideră că renunÈ›area la fumat duce la creÈ™terea în greutate, în timp ce fumătorii prezintă un risc mai scăzut de obezitate decât nefumătorii, în special adolescenÈ›ii.
Studiul s-a axat în special pe efectele acute ale fumatului asupra reducerii conÈ™tiente a aportului nutriÈ›ional È™i asupra nivelului hormonilor asociaÈ›i apetitului. Cercetările au fost realizate pe un grup de 14 adulÈ›i sănătoÈ™i de gen masculin pentru care s-a analizat legătura dintre abstinenÈ›a de nicotină È™i consumul alimentar pe durata nopÈ›ii.
ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri. Primul grup a fost grupul C-cig în care participanÈ›ii au putut fuma două È›igări, iar al doilea a fost grupul S-sham (grupul de control) în care participanÈ›ilor le-a fost interzis să îÈ™i aprindă È›igara pe durata testului. Testul a durat 15 minute, urmat fiind de o pauză de 45 minute, după care aceÈ™tia au consumat la libera alegere o varietate de gustări.
A fost monitorizat timpul de consum alimentar, momentul în care au simÈ›it nevoia de a consuma alimente, intensitatea apetitului (foame, saÈ›ietate, dorinÈ›a de a mânca) È™i dorinÈ›a de a fuma. Au fost prelevate probe de sânge È™i au fost analizaÈ›i o serie de hormoni, printre care obestatina, grelina, GLP-1, CCK È™i insulina.
Rezultatele cercetării au arătat că fumatul are un efect acut asupra aportului nutritiv, reducându-l cu aproximativ 152 calorii, un rezultat satisfăcător, conform oamenilor de È™tiință. Nu a fost observată nicio influență asupra preferinÈ›ei pentru un anumit gust (dulce sau sărat) sau aportului de micronutrienÈ›i specifici.
Studiul indică faptul că fumatul are efect acut asupra aportului energetic ce poate fi mediat prin alterarea nivelului de grelină. Sunt necesare însă cercetări amănunÈ›ite pe eÈ™antioane mai mari de populaÈ›ie pentru a putea corela cu certitudine aceste două comportamente.
Aflați din articolele noastre care este metoda cea mai potrivită pentru a vă lăsa de fumat și care sunt beneficiile renunțării la acest viciu.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Circumferința mare a taliei crește riscul de atac de cord la femei
- Adolescenții care oferă ajutorul străinilor au mai multă încredere în sine
- Efectele nașterii premature se extind până la vârsta adultă (studiu de cohortă bazat pe populație)
- Sângele șoarecilor activi fizic poate oferi beneficii șoarecilor sedentari
- Obezitate
- Sindromul Pickwick
- Manifestari cutanate ale fumatului
- Sevrajul nicotinic
- Obezitatea juvenilă
- Bronșiolita respiratorie asociată pneumopatiei interstițiale difuze
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Obezitatea
- Dieta pentru fumatori - alimentele care reduc din efectele negative ale fumatului
- Pastilele de slăbit
- Principii terapeutice ale obezității
- Vreau sa ma las de fumat.
- Dureri de cap, ameteli... zilnic
- Fumatul... cam de 10 ani, acum fumez mai mult
- Durere in ceafa, ameteli, durere umar si toata mana dreapta + fumatoare
- Yasmine si fumatul
- Fumatul afecteaza cresterea penisului ?
- Ulcer duodenal, dureri si arsuri gastrice + fumator
- Fumatul!! e urgent si nu e vorba ca vreau sa ma las
- Greata cand fumez