Un studiu pe animale a analizat diferențele dintre femele și masculi privind anxietatea
A deveni anxios în legătură cu diverse obstacole care ne apar în cale este natural. Cu toate acestea, unele persoane resimt un nivel ridicat de anxietate zi de zi, chiar È™i atunci când nu există un pericol real. Este cunoscut faptul că tulburările de anxietate afectează un număr mare de persoane, însă identificarea mult mai frecventă a acestor afecÈ›iuni la femei comparativ cu bărbaÈ›ii i-a determinat pe oamenii de È™tiință să caute o cauză pentru această diferență legată de gen.
Noul studiu realizat de cercetătorii de la Indiana University School of Medicine È™i publicat în jurnalul Psychopharmacology a analizat răspunsul la factori stresori a zeci de rozătoare, atât femele, cât È™i masculi, implicând multipli factori biologici. Rezultatele au arătat cum anxietatea experimentată de femele se intensifică atunci când există o afecÈ›iune specifică, relevantă pentru decursul vieÈ›ii. Despre utilizarea modelelor de rozătoare în laborator, Thatiane De Oliviera Sergio, liderul echipei de cercetători, a afirmat: „Factorii biologici joacă un rol important în aceste tipuri de tulburări ale dispoziÈ›iei, dar poate fi greu să dezlegăm mecanismele care determină anxietatea la oameni. Această lucrare despre rozătoare este importantă È™i utilă, întrucât ajută la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente È™i personalizate pe viitor. ”
Rozătoarele au primit numeroase sarcini comportamentale de realizat în cadrul experimentului, inclusiv pe aceea de a apuca alimente care se aflau în centrul luminat al unei arene mari. Șobolanilor nu le place lumina, aÈ™adar această expunere la factori stresori determină automat anxietate. În această sarcină, È™obolanii femele au avut nevoie de mai mult timp pentru a atinge mâncarea, ajungând chiar să mănânce mai puÈ›in decât masculii doar pentru a nu se expune din nou la factorul stresor.
Este important de menÈ›ionat faptul că, în cadrul sarcinilor, doar acele aspecte legate de supravieÈ›uire, cum ar fi hrănirea, au determinat diferenÈ›e de anxietate între femele È™i masculi, indicând atitudinea femelelor È™i, automat, creÈ™terea suplimentară a anxietății.
De asemenea, cercetătorii au administrat rozătoarelor diazepam, un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor de anxietate. Diazepamul a redus considerabil anxietatea la femei, însă, surprinzător, a avut un efect redus la masculi.
Alte studii realizate anterior susÈ›in, de asemenea, ideea că anxietatea la femei se află în strânsă legătură cu aspectele cele mai relevante pentru viaÈ›a lor. Woody Hopf, membru al Stark Neurosciences Research Institute, a adăugat: „De exemplu, rozătoarele femele, mult mai mult decât masculii, au prezentat răspunsuri intense simÈ›ind urina unui prădător È™i au resimÈ›it o anxietate mai mare atunci când erau în prezenÈ›a unui al doilea È™obolan care era liber să se plimbe. ” „Știind că anxietatea se poate manifesta din diferite preocupări la bărbaÈ›i È™i la femei, persoanele de sex feminin fiind în special adaptate condiÈ›iilor relevante pentru a rămâne în viață, am realizat pas valoros către căutarea unor tratamente mai bune bazate pe diferenÈ›ele de sex", a spus Thatiane De Oliveira.
Aceste cercetări vin în sprijinul persoanelor care se confruntă mai ales în ultima perioadă cu probleme emoÈ›ionale, pandemia COVID-19 influenÈ›ând semnificativ starea de spirit a oamenilor de pretutindeni. Potrivit rapoartelor de la Centrele pentru Controlul È™i Prevenirea Bolilor, în luna iunie a anului 2020, pandemia deja îÈ™i pusese amprenta asupra populaÈ›iei, 13% dintre americani începând să utilizeze sau să mărească consumul de substanÈ›e pentru a face față emoÈ›iilor È™i stresului. Femeile au fost, din nou, cele mai afectate: munca de acasă, predarea copiilor în È™coala virtuală, sarcinile de zi cu zi È™i nesiguranÈ›a sănătății familiei au fost condiÈ›ii relevante pentru a creÈ™te foarte mult nivelul de anxietate.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Plimbările de scurtă durată în natură pot reduce incidența bolilor mintale
- Stimularea profundă a creierului, o potențială terapie pentru depresia rezistentă la tratament
- Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
- Cât de sigură este psilocibina în tratamentul depresiei și anxietății?
- Oare o sa scap vreodata? Tulburare anxioasa-depresiva
- Episod depresiv cu elemente anxioase si interpretative
- De cateva luni sufar de anxietate si de o luna am contractura a muschiului trapez
- Anxietate si depersonalizare / derealizare
- Tratament anxietate fobie
- Cum scap de o obsesie care mi-a provocat anxietate si depresie?
- Am fost diagnosticat cu tulburare de anxietate
- O boala sau mai multe
- Agorafobie
- Simptome care nu-mi dau pace