Cea mai bună strategie terapeutică pentru gestionarea simptomelor depresive la pacienții cu insuficiență cardiacă

Cea mai bună strategie terapeutică pentru gestionarea simptomelor depresive la pacienții cu insuficiență cardiacă

©

Autor:

Cea mai bună strategie terapeutică pentru gestionarea simptomelor depresive la pacienții cu insuficiență cardiacă
Un articol recent publicat în JAMA Network Open a comparat eficacitatea administrării medicamentelor antidepresive cu psihoterapia de activare comportamentală pentru tratamentul simptomelor depresive la pacienÈ›i cu insuficiență cardiacă. Studiul a fost un trial controlat randomizat efectuat între 2018 È™i 2022, cu un follow-up de un an în cadrul Cedars-Sinai Health System din California, Statele Unite.
Cercetătorii au abordat provocările cu care se confruntă clinicienii, pacienÈ›ii È™i îngrijitorii, comparând eficacitatea psihoterapiei È™i farmacoterapiei pentru rezultatele centrate pe pacient în cadrul studiului. ParticipanÈ›ii au fost aleÈ™i aleatoriu pentru activare comportamentală sau medicamente antidepresive în raport 1:1, cu 12 È™edinÈ›e săptămânale de activare comportamentală sau medicamente antidepresive, urmate de contacte lunare pentru trei luni È™i apoi la nevoie, pentru încă È™ase luni. ȘedinÈ›ele de activare comportamentală au durat 50 de minute, iar cele management a medicamentelor antidepresive 15 minute, fiind realizate prin telefon sau videoconferință.

Rezultatele principale ale studiului au fost severitatea simptomelor depresive la È™ase luni, măsurată prin chestionarul de sănătate a pacientului cu 9 întrebări (PHQ-9). Rezultatele secundare au inclus calitatea vieÈ›ii legată de sănătate fizică/mentală È™i specifică insuficienÈ›a cardiacă, măsurată cu ajutorul chestionarului Kansas City Cardiomyopathy È™i a versiunii cu 12 itemi a formularului scurt (SF-12).

Din cei 416 pacienÈ›i cu insuficiență cardiacă înscriÈ™i în studiu, 243 au fost bărbaÈ›i, iar vârsta mediană a participanÈ›ilor a fost de 60,71 ani. Ambele grupuri, de activare comportamentală È™i de medicamente antidepresive, au experimentat o reducere de aproximativ 50% a simptomelor depresive la trei, È™ase È™i 12 luni.

Rezultatele studiului a confirmat că ambele intervenÈ›ii, activarea comportamentală È™i medicamentele antidepresive, au redus simptomele depresive la pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă È™i depresie cu aproape 50%. În plus, pacienÈ›ii care au primit psohoterapie de activare comportamentală au experimentat o calitate mai bună a vieÈ›ii fizice, au făcut mai puÈ›ine vizite la camera de urgenÈ›e È™i au avut mai puÈ›ine zile de spitalizare. Aceste date pot informa clinicienii È™i îngrijitorii că pot alege atât psihoterapia, cât È™i farmacoterapia pentru îmbunătățirea simptomelor depresive la pacienÈ›ii cu insuficiență cardiacă.

sursa: News Medical
foto: New Africa/Shutterstock.com

Data actualizare: 19-01-2024 | creare: 19-01-2024 | Vizite: 701
Bibliografie
Behavioral activation vs antidepressants: Which wins for heart failure patients with depression?, link: https://www.news-medical.net/news/20240117/Behavioral-activation-vs-antidepressants-Which-wins-for-heart-failure-patients-with-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele muÈ™chiului cardiac ar putea fi regenerate
  • CompuÈ™ii din struguri ar putea fi eficienÈ›i împotriva depresiei
  • Simptomele depresiei persistente ameliorate mai repede cu o nouă formă de stimulare magnetică transcraniană
  •