Cele mai bune (și cele mai slabe) materiale pentru crearea măștilor

©

Autor:

Cele mai bune (și cele mai slabe) materiale pentru crearea măștilor
Este cunoscut și demonstrat științific faptul că măștile de protecție joacă un rol important în reducerea răspândirii noului coronavirus. Însă, potrivit noilor cercetări desfășurate de Universitatea din Arizona, nu toate măștile sunt create în mod similar.
Un studiu recent publicat în Journal of Hospital Infection, condus de Amanda Wilson, a analizat capacitatea măștilor realizate din diferite materiale tradiționale, de a proteja o persoană în urma expunerii timp de 30 de secunde și timp de 20 de minute la un mediu contaminat.

Rezultatele au arătat că riscul de infecție în urma expunerii timp de 20 de minute și timp de 30 de secunde scade cu 20-94%, respectiv 44-99% atunci când este purtată o mască de protecție, comparativ cu nepurtarea uneia. De asemenea, riscul de infecție crește direct proporțional cu durata de expunere la virus.

Cercetările au arătat faptul că măștile N99, care filtrează particulele de aer, sunt cele mai bune opțiuni pentru a bloca pătrunderea virusului. Următoarele opțiuni din punct de vedere al eficienței sunt măștile N95 și cele chirurgicale, dar și filtrele de aspirator. Acestea din urmă pot fi inserate în măștile de pânză. Alte materiale analizate de cercetători, potrivite pentru confecționarea măștilor de protecție sunt: bumbacul și fețele de pernă antimicrobiene. În ceea ce privește eșarfele și tricourile din bumbac, s-a ajuns la concluzia că sunt doar cu puțin mai eficiente comparativ cu a nu purta deloc mască.

În cadrul studiului realizat, au fost analizate date provenind de la multe alte studii cu privire la eficiența măștilor și creat un model computerizat care simulează riscul de infecție, ținând cont de numeroși factori, precum: mărimea picăturilor care transportă virusul prin strănut, tuse sau chiar vorbire; umiditatea aerului, timpul de expunere la mediul contaminat. Acesta ia în considerare. De asemenea, volumul de aer inhalat de-a lungul timpului, precum și de concentrația virusului în aer.

Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că este foarte important ca masca să fie purtată în mod corect. Aceasta trebuie să acopere nasul, sigilându-l cât mai bine. Ei menționează că oamenii nu ar trebui să poarte măștile sub nas sau să le țină sub bărbie când nu le utilizează.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-07-2020 | creare: 15-07-2020 | Vizite: 628
Bibliografie
The best (and worst) materials for masks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200708125350.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cea mai bună mască textilă ar putea fi o combinație de două materiale
  • În ce condiții putem reutiliza măștile (tipuri de măști și sterilizarea acasă)
  • Cea mai potrivită metodă de dezinfecatre a măștilor N95 (studiu)
  •