Evoluția a determinat dezvoltarea unei protecții îmbunătățite a oamenilor moderni împotriva stresului oxidativ

©

Autor:

Evoluția a determinat dezvoltarea unei protecții îmbunătățite a oamenilor moderni împotriva stresului oxidativ
Un număr foarte redus de proteine din organismul uman sunt modificate semnificativ și au o structură unică, în comparație cu proteinele corespunzătoare de la neanderthalieni și maimuțe. O astfel de proteină, glutation reductază, care protejează împotriva stresului oxidativ, a fost studiată recent de cercetătorii de la Institutul Karolinska.
Cercetătorii arată că riscul de boli inflamatorii intestinale și boli vasculare este crescut de mai multe ori la persoanele care poartă varianta de neanderthal a proteinei.

Studiul, publicat în revista Science Advances, examinează în detaliu schimbarea proteinei glutation reductază și arată că proteina de neanderthal a creat mai mulți radicali reactivi de oxigen, care sunt cauza stresului oxidativ. Este cea de-a treia schimbare de proteine ​​unică pentru oamenii de astăzi care a fost studiată până acum. Studiul arată, de asemenea, că proteina de neanderthal a trecut la oamenii din ziua de azi atunci când neanderthalienii, considerați strămoșii omului, s-au amestecat cu oamenii în urmă cu aproximativ 60.000 de ani.

În prezent, proteină apare în principal pe subcontinentul indian la o frecvență estimată de 1 până la 2% din populație. Oamenii de știință au descoperit că persoanele care poartă proteina au un risc mai mare de a dezvolta boli vasculare și boli inflamatorii intestinale, afecțiuni care sunt legate de stresul oxidativ.

„Creșterile de risc pe care le vedem sunt mari. Am observat riscuri crescute de câteva ori de a dezvolta boli inflamatorii intestinale și boli vasculare”, spune autorul studiului, Hugo Zeberg, cercetător în cadrul Institutului Karolinska. Oamenii de știință au speculat că schimbarea apărută la oamenii moderni este determinată de evoluție și de faptul că în prezent omul modern trăiește mai mult.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 07-01-2022 | creare: 07-01-2022 | Vizite: 406
Bibliografie
Modern humans developed a more effective protection against oxidative stress, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220105151335.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul oxidativ asupra mitocondriilor afectează funcția cognitivă, într-o manieră dependentă de vârstă
  • Spațiile verzi pot reduce stresul oxidativ la copii, fără a fi legate de un nivel mai crescut de activitate fizică
  • Rolul inflamației și a stresului oxidativ în dezvoltarea cancerului, conform cercetătorilor
  •