Un nou studiu sugerează că expunerea la poluanți accelerează îmbătrânirea
Autor: Teodorescu Mihai
![Un nou studiu sugerează că expunerea la poluanți accelerează îmbătrânirea](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=39671.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În fiecare zi, corpurile umane sunt expuse la numeroase substanțe chimice industriale și alte pericole de mediu. O astfel de expunere poate duce la producerea de radicali liberi în corp, care dăunează ADN-ului și țesuturilor.
Un nou studiu, realizat de cercetătorul Eric Kelley, în colaborare cu Universitatea din Minnesota, sugerează că deteriorarea ADN-ului neremediabil poate crește viteza îmbătrânirii.
În cadrul studiilor de laborator, cercetătorii au creat șoareci modificați genetic cu o proteină crucială de reparare a ADN-ului care lipsește din celulele stem hematopoietice, celule imune imature care se dezvoltă în celule albe din sânge. Fără această proteină de reparare, șoarecii nu au reușit să repare ADN-ul deteriorat acumulat în celulele lor imune. Șoarecii fără capacitatea de a repara ADN-ul au prezentat multiple simptome asociate îmbătrânirii.
Kelley și colegii săi au descoperit că markerii pentru îmbătrânirea celulelor sau senescența, precum și pentru deteriorarea și oxidarea celulelor au fost semnificativ mai mari în celulele imune ale șoarecilor modificați genetic, comparativ cu șoarecii normali, de tip sălbatic. Dar daunele nu s-au limitat la sistemul imunitar. Șoarecii modificați au demonstrat, de asemenea, celule îmbătrânite, deteriorate în organe precum ficatul și rinichii. Rezultatele sugerează că deteriorarea ADN-ului nereparat poate determina îmbătrânirea prematură a întregului corp.
Deși există medicamente, numite senolitice, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, Kelley consideră că cel mai bine este să previi îmbătrânirea prematură prin schimbarea stilului de viață. El spune că concentrarea asupra încetinirii procesului de îmbătrânire prin măsuri preventive poate îmbunătăți rezultatul pentru fiecare comorbiditate și poate adăuga ani mai sănătoși vieții oamenilor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un stil de viață activ crește probabilitatea de a avea o alimentație sănătoasă și de a aborda alte comportamente sănătoase
- Pandemia COVID-19 a scăzut speranța de viață în majoritatea țărilor, cu mici excepții
- Simptomatologia atrofiei vaginale are un impact negativ asupra calităţii vieţii
- Cum ne afectează deciziile relația dintre vreme și durerea cronică
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni