Dieta ketogenică modifică toleranța la glucoză, metabolismul lipidic, fenotipul țesutului periferic și microbiomul intestinal
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetarea a implicat randomizarea a 60 de adulÈ›i sănătoÈ™i în trei grupuri: un grup a urmat o dietă ketogenică, al doilea a redus aportul de zaharuri libere, iar un grup de control a avut un aport moderat de zaharuri.
RestricÈ›ia de zaharuri libere a redus aportul caloric cu aproximativ 100 kcal/zi, dar nu a influenÈ›at semnificativ masa de grăsime. ParticipanÈ›ii din acest grup au înregistrat scăderi ale colesterolului total È™i LDL-C comparativ cu grupul de control.
Dieta ketogenică a redus aportul de carbohidraÈ›i la mai puÈ›in de 8% din energia totală, ducând la producerea de corpuri cetonice ca sursă de energie pentru È›esuturile periferice. Această dietă a influenÈ›at metabolismul energetic, indicând o utilizare redusă a carbohidraÈ›ilor pentru energie, aÈ™a cum reiese din raportul scăzut de schimb respirator. De asemenea, dieta a fost asociată cu reducerea nivelurilor de glucoză la post după patru săptămâni, deÈ™i acestea au revenit la nivelurile iniÈ›iale după 12 săptămâni. ToleranÈ›a la glucoză s-a înrăutățit, iar nivelurile proteinelor inflamatorii È™i acizilor graÈ™i neesterificaÈ›i au crescut, sugerând modificări metabolice È™i inflamatorii nefavorabile.
Ambele diete au fost asociate cu o scădere a masei de grăsime datorită reducerii aportului caloric, fără a afecta cheltuielile energetice legate de activitatea fizică. Cu toate acestea, dieta ketogenică a determinat schimbări în microbiomul intestinal È™i a fost legată de creÈ™terea dorinÈ›ei pentru alimente dulci, similar cu grupul cu restricÈ›ie de zaharuri libere.
Concluzii
Studiul subliniază că reducerea aportului de zaharuri libere sau de carbohidraÈ›i scade aportul energetic fără a modifica activitatea fizică, dar cu efecte divergente asupra toleranÈ›ei la glucoză, profilurilor lipoproteice È™i microbiomului intestinal. Reducerea aportului de zaharuri libere pare a fi o abordare dietetică optimă pentru obÈ›inerea beneficiilor cardiometabolice, în contrast cu dieta ketogenică, care a prezentat schimbări metabolice È™i de microbiom intestinal care ar putea fi nefavorabile pe termen lung.sursa: News Medical
Data actualizare: 09-08-2024 | creare: 09-08-2024 | Vizite: 235
Bibliografie
Ketogenic vs. low-sugar diet: Study reveals distinct metabolic effects and fat loss benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20240807/Ketogenic-vs-low-sugar-diet-Study-reveals-distinct-metabolic-effects-and-fat-loss-benefits.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Lentila de contact inteligentă pentru monitorizarea glicemiei
- Medicament uzual pentru diabet reduce greutatea corporală cu 20% (cercetare în tratamentul obezității)
- Consumul de cetone îmbunătățește sănătatea inimii la persoanele cu diabet de tip 2
- Sedentarismul în copilărie favorizează apariția rezistenței la insulină
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum