Dieta ketogenică modifică toleranța la glucoză, metabolismul lipidic, fenotipul țesutului periferic și microbiomul intestinal

Dieta ketogenică modifică toleranța la glucoză, metabolismul lipidic, fenotipul țesutului periferic și microbiomul intestinal

©

Autor:

Dieta ketogenică modifică toleranța la glucoză, metabolismul lipidic, fenotipul țesutului periferic și microbiomul intestinal
Cercetătorii au comparat efectele unei diete ketogenice cu restricÈ›ia consumului de zaharuri libere asupra sănătății cardiometabolice. Rezultatele studiului au fost publicat eîn jurnalul Cell Reports Medicine.
Cercetarea a implicat randomizarea a 60 de adulÈ›i sănătoÈ™i în trei grupuri: un grup a urmat o dietă ketogenică, al doilea a redus aportul de zaharuri libere, iar un grup de control a avut un aport moderat de zaharuri.

RestricÈ›ia de zaharuri libere a redus aportul caloric cu aproximativ 100 kcal/zi, dar nu a influenÈ›at semnificativ masa de grăsime. ParticipanÈ›ii din acest grup au înregistrat scăderi ale colesterolului total È™i LDL-C comparativ cu grupul de control.

Dieta ketogenică a redus aportul de carbohidraÈ›i la mai puÈ›in de 8% din energia totală, ducând la producerea de corpuri cetonice ca sursă de energie pentru È›esuturile periferice. Această dietă a influenÈ›at metabolismul energetic, indicând o utilizare redusă a carbohidraÈ›ilor pentru energie, aÈ™a cum reiese din raportul scăzut de schimb respirator. De asemenea, dieta a fost asociată cu reducerea nivelurilor de glucoză la post după patru săptămâni, deÈ™i acestea au revenit la nivelurile iniÈ›iale după 12 săptămâni. ToleranÈ›a la glucoză s-a înrăutățit, iar nivelurile proteinelor inflamatorii È™i acizilor graÈ™i neesterificaÈ›i au crescut, sugerând modificări metabolice È™i inflamatorii nefavorabile.

Ambele diete au fost asociate cu o scădere a masei de grăsime datorită reducerii aportului caloric, fără a afecta cheltuielile energetice legate de activitatea fizică. Cu toate acestea, dieta ketogenică a determinat schimbări în microbiomul intestinal È™i a fost legată de creÈ™terea dorinÈ›ei pentru alimente dulci, similar cu grupul cu restricÈ›ie de zaharuri libere.

Concluzii

Studiul subliniază că reducerea aportului de zaharuri libere sau de carbohidraÈ›i scade aportul energetic fără a modifica activitatea fizică, dar cu efecte divergente asupra toleranÈ›ei la glucoză, profilurilor lipoproteice È™i microbiomului intestinal. Reducerea aportului de zaharuri libere pare a fi o abordare dietetică optimă pentru obÈ›inerea beneficiilor cardiometabolice, în contrast cu dieta ketogenică, care a prezentat schimbări metabolice È™i de microbiom intestinal care ar putea fi nefavorabile pe termen lung.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-08-2024 | creare: 09-08-2024 | Vizite: 235
Bibliografie
Ketogenic vs. low-sugar diet: Study reveals distinct metabolic effects and fat loss benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20240807/Ketogenic-vs-low-sugar-diet-Study-reveals-distinct-metabolic-effects-and-fat-loss-benefits.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicaÈ›ii, beneficii
  • Dieta ketogenică poate combate efectul virusului gripal asupra organismului
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum