Dietele keto și mediteraneene sunt bune pentru controlul glicemiei și pentru pierderea în greutate
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford oferă o analiză calitativă a dietelor ketogenă și mediteraneeană, în vederea determinării influenței acestora asupra controlului glicemiei, factorilor de risc cardiaci și metabolici, pierderea în greutate și ușurința cu care oamenii pot adera la acestea.
Conform oamenilor de știință, anterior se credea că o dietă ce presupune un aport scăzut de carbohidrați este benefică în general pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau pentru cele care sunt predispuse la această afecțiune, însă informațiile privind beneficiile scăderii aportului de carbohidrați nu au fost unanim acceptate.
Dieta ketogenă presupune un aport minimal de carbohidrați și unul mare de grăsimi, în timp ce dieta mediteraneeană pune accentul pe consumul de legume, fructe, cereale, ulei de măsline și pește, cu toate că principiile pe care această dietă le presupune sunt aceleași în ceea ce privește aportul de carbohidrați și de grăsimi. Autorii explică faptul că ambele au fost asociate cu un control al glicemiei foarte bun, ajutând astfel persoanele care doresc să slăbească. În ciuda acestor asemănări, dieta keto a fost caracterizată drept constând într-un aport prea scăzut de nutrienți, ceea ce a determinat un grad de aderare pe termen lung mai slab al participanților la aceasta.
Christopher Gardner, doctor și profesor de medicină la Centrul de Cercetare Preventivă Stanford, afirmă că principala provocare cu care se confruntă persoanele care suferă de diabet este reprezentată de controlul glicemiei, întrucât cea mai mare influență asupra acestuia o are dieta pe care acestea o urmează. Doctorul evidențiază faptul că oamenii din Statele Unite ale Americii obțin aproximativ jumătate din caloriile zilnice din aportul de carbohidrați, 80% dintre acestea având ca proveniență zahărul adăugat și cerealele procesate, în aceste categorii aflându-se bomboanele, covrigii, produsele de patiserie și crusta de pizza.
Autorul, pe baza recomandărilor Asociației Americane pentru Diabet, sugerează persoanelor care suferă de diabet să urmeze dieta mediteraneeană și alte astfel de diete, ce presupun un consum redus de carbohidrați, și să încerce să evite alimentele ce conțin zahăr adăugat sau alimentele procesate excesiv. În plus, doctorul subliniază și faptul că dieta ketogenă este benefică pentru aceste persoane, deoarece aportul scăzut de glucide este un element cheie al alimentației acestora, însă popularitatea continuu crescândă a dietei îl îngrijorează pe profesor.
sursa: News Medical
foto: Shutterstock.com
Conform oamenilor de știință, anterior se credea că o dietă ce presupune un aport scăzut de carbohidrați este benefică în general pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau pentru cele care sunt predispuse la această afecțiune, însă informațiile privind beneficiile scăderii aportului de carbohidrați nu au fost unanim acceptate.
Dieta ketogenă presupune un aport minimal de carbohidrați și unul mare de grăsimi, în timp ce dieta mediteraneeană pune accentul pe consumul de legume, fructe, cereale, ulei de măsline și pește, cu toate că principiile pe care această dietă le presupune sunt aceleași în ceea ce privește aportul de carbohidrați și de grăsimi. Autorii explică faptul că ambele au fost asociate cu un control al glicemiei foarte bun, ajutând astfel persoanele care doresc să slăbească. În ciuda acestor asemănări, dieta keto a fost caracterizată drept constând într-un aport prea scăzut de nutrienți, ceea ce a determinat un grad de aderare pe termen lung mai slab al participanților la aceasta.
Christopher Gardner, doctor și profesor de medicină la Centrul de Cercetare Preventivă Stanford, afirmă că principala provocare cu care se confruntă persoanele care suferă de diabet este reprezentată de controlul glicemiei, întrucât cea mai mare influență asupra acestuia o are dieta pe care acestea o urmează. Doctorul evidențiază faptul că oamenii din Statele Unite ale Americii obțin aproximativ jumătate din caloriile zilnice din aportul de carbohidrați, 80% dintre acestea având ca proveniență zahărul adăugat și cerealele procesate, în aceste categorii aflându-se bomboanele, covrigii, produsele de patiserie și crusta de pizza.
Autorul, pe baza recomandărilor Asociației Americane pentru Diabet, sugerează persoanelor care suferă de diabet să urmeze dieta mediteraneeană și alte astfel de diete, ce presupun un consum redus de carbohidrați, și să încerce să evite alimentele ce conțin zahăr adăugat sau alimentele procesate excesiv. În plus, doctorul subliniază și faptul că dieta ketogenă este benefică pentru aceste persoane, deoarece aportul scăzut de glucide este un element cheie al alimentației acestora, însă popularitatea continuu crescândă a dietei îl îngrijorează pe profesor.
sursa: News Medical
foto: Shutterstock.com
Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
Keto and Mediterranean diets are good for controlling blood glucose levels and aiding weight loss, link: https://www.news-medical.net/news/20220720/Keto-and-Mediterranean-diets-are-good-for-controlling-blood-glucose-levels-and-aiding-weight-loss.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum