O simplă ajustare a primei mese din zi poate fi foarte benefică pacienților cu diabet zaharat

©

Autor:

O simplă ajustare a primei mese din zi poate fi foarte benefică pacienților cu diabet zaharat
O echipă internațională de cercetători condusă de UBC Okanagan a descoperit că o simplă modificare a primei mese a zilei ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) să își gestioneze mai bine nivelul zahărului din sânge.
Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că trecerea de la un mic dejun tipic cu conținut scăzut de grăsimi la o mâncarea cu conținut scăzut de carbohidrați, bogată în proteine ​​și grăsimi, ar putea îmbunătăți semnificativ controlul zahărului din sânge pentru cea mai mare parte a zilei. Cercetătorii au descoperit că chiar și schimbarea unei singure mese a avut un impact pozitiv asupra reglării glicemiei.

Menținerea glicemiei la niveluri stabile este crucială pentru reducerea complicațiilor asociate cu diabet zaharat, cum ar fi inflamația și bolile cardiovasculare, care sunt principalele cauze de morbiditate la acești pacienții. Dr. Oliveira, cea care a condus studiul, a subliniat importanța strategiilor de tratament care pot minimiza fluctuațiile glicemiei după masă și schimbările rapide ale nivelurilor glicemiei. Studiul a arătat că optarea pentru un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați și mai mare în proteine ​​și grăsimi poate ajuta la limitarea acestor variații.

Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi dificil de susținut pe termen lung. Pentru a aborda această situație, Dr. Oliveira și Dr. Little au investigat impactul consumului doar a primei mese din zi cu conținut scăzut de carbohidrați, mai degrabă decât de a solicita pacienților să se angajeze la o dietă săracă în carbohidrați pentru toate mesele. Studiul a implicat 121 de participanți care au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a consumat mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați, cu cantități specifice de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi, în timp ce celălalt grup a consumat opțiuni de mic dejun cu conținut scăzut de grăsimi și mai mulți carbohidrați.

Pe parcursul a 12 săptămâni, toți participanții au purtat dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei și au fost supuși unor teste de sânge A1C pentru a-și măsura nivelul mediu de zahăr din sânge. Greutatea și circumferința taliei au fost, de asemenea, măsurate la începutul și la sfârșitul testului, iar participanții au raportat senzațiile privind sațietatea, energia și nivelul de activitate.

Deși nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește greutatea, indicele de masă corporală sau circumferința taliei între cele două grupuri, grupul cu conținut scăzut de carbohidrați a experimentat niveluri reduse ale glicemiei, iar unele persoane au putut să-și reducă medicația pentru scăderea glicemiei. În plus, grupul cu conținut scăzut de carbohidrați a demonstrat o variabilitate glicemică semnificativ mai scăzută, ceea ce indică faptul că un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei.

O descoperire suplimentară demnă de remarcat a fost că participanții care au consumat micul dejun cu conținut scăzut de carbohidrați au raportat un aport mai scăzut de calorii și carbohidrați în timpul prânzului și în restul zilei. Acest lucru sugerează că un mic dejun bogat în grăsimi și proteine, deși mai scăzut în carbohidrați, poate influența obiceiurile alimentare pentru întreaga zi.

sursa: News Medical
foto: University of British Columbia Okanagan campus

Data actualizare: 06-06-2023 | creare: 06-06-2023 | Vizite: 270
Bibliografie
A simple tweak to first meal of the day may benefit people with Type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20230531/A-simple-tweak-to-first-meal-of-the-day-may-benefit-people-with-Type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum