Activitatea fizică poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2

©

Autor:

Activitatea fizică poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Sidney arată că activitatea fizică are potențialul de reducere a riscului de apariție a diabetului de tip 2, chiar și la persoanele care prezintă factori de risc genetici de dezvoltare a acestuia. Conform oamenilor de știință, această recomandare, ce include în special activitatea fizică moderată sau intensă ca dificultate, ar trebui să fie promovată drept o strategie de prevenire a acestui tip de diabet.
Eșantionul de studiu a inclus 59.325 de persoane din UK Biobank care au purtat la începutul studiului accelerometre în vederea analizării activității fizice pe care o efectuau, ulterior fiind urmăriți timp de șapte ani. Baza de date britanică a fost utilizată pentru a evalua factorii de risc ai apariției diabetului de tip 2, precum cei genetici, care sunt responsabili de o prevalență de 2,4 ori mai mare decât ceilalți factori.

Rezultatele analizei au certificat faptul că o oră de activitate fizică de intensitate moderată sau crescută a dus la o reducere cu 74% a riscului de dezvoltare a diabetului non-insulinodependent, constatarea fiind obținută în urma comparării cu incidența la participanții care au efectuat mai puțin de 5 minute de activitate fizică pe zi.

Mai mult, a fost determinat faptul că persoanele care prezentau factori genetici de risc ce îi predispuneau marcat la diabet au înregistrat, dacă efectuau activitate fizică, un risc global mai mic decât cei care nu erau atât de predispuși precum ei, dar nu făceau sport. Melody Ding, profesor la universitatea australiană și autor al studiului, explică faptul că factorii genetici de risc și istoricul familial ai unei persoane nu pot fi controlați, astfel că rezultatele studiul actual oferă posibilitatea de reducere a acestui risc suplimentar prin simpla efectuare a exercițiilor fizice.

Autoarea principală a lucrării, Mengyun (Susan) Luo, sugerează oamenilor să înceapă să facă exerciții fizice sau sport de acum, indiferent dacă au sau nu un istoric familial de diabet de tip 2, întrucât acestea sunt benefice pentru sănătate, iar factorii de risc ai acestei afecțiuni metabolice nu se limitează la antecedentele familiale și la componenta genetică.

Ding apreciază că informațiile reieșite din studiu ar putea deveni ghiduri de sănătate publică și practică medială, prin care s-ar putea obține o prevenire mai eficientă a afecțiunilor cronice pentru unitățile medicale, organizații de profil și, în final, pentru oamenii care ar putea să dezvolte diabet non- insulinodependent.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 302
Bibliografie
Physical activity can help fight the excessive genetic risk for type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20230605/Physical-activity-can-help-fight-the-excessive-genetic-risk-for-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un stil de viață sănătos previne diabetul gestațional la persoanele cu risc genetic crescut
  • Un microbiom ritmic al intestinului subțire previne obezitatea și diabetul de tip 2
  • O nouă descoperire ar putea preveni rezistența la insulină, cu beneficii semnificative pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2
  •