Diabetul poate crește riscul de agravare a insuficienței cardiace
![Diabetul poate crește riscul de agravare a insuficienței cardiace](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42205.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Conform oamenilor de È™tiință, lucrarea publicată în Journal of the American College of Cardiology a fost realizată prin intermediul datelor obÈ›inute din studiul Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC), selectând 4.700 de participanÈ›i la acesta pentru a le examina datele clinice.
Persoanele incluse în studiu se aflau în stadiile preclinice A sau B de insuficiență cardiacă, primul fiind reprezentat de prezenÈ›a a cel puÈ›in un factor de risc pentru aceasta, precum hipertensiunea arterială sau obezitatea, iar al doilea fiind caracterizat de prezenÈ›a unor afecÈ›iuni structurale ale cordului sau a unor biomarkeri cardiaci crescuÈ›i, însă în absenÈ›a simptomelor de insuficiență cardiacă. Astfel, studiul a demonstrat că diabetul zaharat poate fi asociat cu progresul, sau agravarea, insuficienÈ›ei cardiace la persoanele din ambele grupuri, simptomele È™i complicaÈ›iile acesteia fiind mai frecvente la participanÈ›ii care prezentau È™i diabet de 1,5 ori mai des pentru primul grup, respectiv de 1,8 ori mai des pentru cel de-al doilea.
De asemenea, în cadrul cercetării a fost observat faptul că persoanele din grupul B care nu aveau un control bun asupra diabetului au înregistrat o tendință de a dezvolta insuficienÈ›a cardiacă la vârste mai tinere, în medie 80 de ani, decât cele care îÈ™i È›ineau sub control diabetul sau nu aveau diabet, în cazul lor vârstele medii fiind de 83, respectiv 82 de ani. Justin Echouffo Tcheugui, prim-autor al studiului, afirmă că rezultatele pe care le-a obÈ›inut demonstrează vulnerabilitatea persoanelor în vârstă care prezintă diabet zaharat È™i insuficiență cardiacă în primele două stadii, subliniind necesitatea terapiilor preventive împotriva celor două afecÈ›iuni.
Acesta apreciază că există de trei sau patru ori mai multe persoane care suferă de insuficiență cardiacă în stadiu preclinic decât cei care o prezintă în stadii simptomatice, ceea ce ar însemna că numeroase persoane ar putea să beneficieze de o prelungire a speranÈ›ei de viață dacă au sub control diabetul. Tcheugui evidenÈ›iază interesul comunității È™tiinÈ›ifice pentru dezvoltarea problematicilor propuse în studiul curent, menÈ›ionând È™i faptul că este primul care evaluează relaÈ›ia dintre diabetul zaharat È™i insuficienÈ›a cardiacă.
sursa: News Medical
foto: Getty Images
Data actualizare: 23-06-2022 | creare: 23-06-2022 | Vizite: 392
Bibliografie
Uncontrolled diabetes can increase the risk of heart failure progression, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20220614/Uncontrolled-diabetes-can-increase-the-risk-of-heart-failure-progression-study-finds.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- MicroARN circulant - probabil la fel de eficient ca nivelul glicemiei pentru predicția diabetului la tineri
- Eficiența dietelor ce conțin D-aluloză la pacienții ce suferă de diabet de tip 2
- Un program pentru diabet produce efecte marcate asupra controlului glicemic și greutății corporale
- Impactul cornului asupra factorilor de risc cardiometabolic (meta-analiză)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Insufienta cardiaca + hipertensiune arteriala
- Insuficienta cardiaca cls. II modificata in cls. I ?!
- Combinatii Digoxina cu. Enap??? sau ce hipertensiv
- Insuficienta cardiaca clasa II NYHA
- Explicatii diagnostic boli de inima (cardiomiopatie dilatativa, insuficienta aortica severa)
- Insuficienta cardiaca
- Insuficienta cardiaca de gradul II si arteroscleroza
- Electroconversie
- Inima funcționează doar 20%-30%