Un nou pas în crearea dietelor personalizate, în funcție de răspunsul organismului la macronutrienți
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent de la University of British Columbia, publicat în Cell Metabolism, explorează modul în care diferiți oameni produc insulină ca răspuns la consumul celor trei macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi. Aceasta este prima comparație la scară largă care examinează cum diferite persoane răspund la aceste surse de energie în termeni de secreție de insulină, un hormon crucial în reglarea glicemiei.
Rezultatele studiului arată că producția de insulină este mult mai dinamică și individualizată decât se credea anterior, identificând pentru prima dată un subansamblu de populație care răspunde excesiv la alimentele bogate în grăsimi.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au testat insulele pancreatice de la 140 de donatori decedați, bărbați și femei, dintr-o gamă variată de vârste, expunând aceste celule la macronutrienți diferiți și măsurând răspunsul insulinic alături de alte 8.000 de proteine. Deși majoritatea celulelor insulare au arătat cel mai puternic răspuns la carbohidrați, aproximativ nouă procente au răspuns puternic la proteine, iar alte opt procente au fost mai sensibile la grăsimi decât la orice alt nutrient, inclusiv glucoza.
Aceste descoperiri contrazic credința îndelungată că grăsimile au efecte neglijabile asupra eliberării de insulină și subliniază importanța înțelegerii factorilor individuali care influențează producția de insulină. De asemenea, cercetătorii au examinat celulele insulare de la donatori cu diabet de tip 2, observând că, deși răspunsul la glucoză a fost scăzut, răspunsul la proteine a rămas în mare parte intact.
Aceste rezultate sugerează beneficiile potențiale ale dietelor bogate în proteine pentru pacienții cu diabet de tip 2 și subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare privind secreția de insulină stimulată de proteine.
Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii intenționează să extindă studiul în cadrul studiilor clinice care să testeze răspunsul insulinic la macronutrienți într-un context real și să dezvolte abordări de nutriție personalizată care să ajute oamenii să gestioneze mai bine glicemia și nivelurile de insulină.
sursa: News Medical
Rezultatele studiului arată că producția de insulină este mult mai dinamică și individualizată decât se credea anterior, identificând pentru prima dată un subansamblu de populație care răspunde excesiv la alimentele bogate în grăsimi.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au testat insulele pancreatice de la 140 de donatori decedați, bărbați și femei, dintr-o gamă variată de vârste, expunând aceste celule la macronutrienți diferiți și măsurând răspunsul insulinic alături de alte 8.000 de proteine. Deși majoritatea celulelor insulare au arătat cel mai puternic răspuns la carbohidrați, aproximativ nouă procente au răspuns puternic la proteine, iar alte opt procente au fost mai sensibile la grăsimi decât la orice alt nutrient, inclusiv glucoza.
Aceste descoperiri contrazic credința îndelungată că grăsimile au efecte neglijabile asupra eliberării de insulină și subliniază importanța înțelegerii factorilor individuali care influențează producția de insulină. De asemenea, cercetătorii au examinat celulele insulare de la donatori cu diabet de tip 2, observând că, deși răspunsul la glucoză a fost scăzut, răspunsul la proteine a rămas în mare parte intact.
Aceste rezultate sugerează beneficiile potențiale ale dietelor bogate în proteine pentru pacienții cu diabet de tip 2 și subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare privind secreția de insulină stimulată de proteine.
Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii intenționează să extindă studiul în cadrul studiilor clinice care să testeze răspunsul insulinic la macronutrienți într-un context real și să dezvolte abordări de nutriție personalizată care să ajute oamenii să gestioneze mai bine glicemia și nivelurile de insulină.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-07-2024 | creare: 04-07-2024 | Vizite: 170
Bibliografie
Research paves the way for tailored diets based on individual responses to macronutrients, link: https://www.news-medical.net/news/20240702/Research-paves-the-way-for-tailored-diets-based-on-individual-responses-to-macronutrients.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Calitatea grăsimilor alimentare consumate poate scădea riscul cardiometabolic
- Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice
- Influența paternă în privința riscului de a dezvolta diabet este mai mare decât cea maternă
- Care este speranța de viață după stabilirea diagnosticului de diabet?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Doresc un sfat de la un medic nutritionist
- Regim personalizat
- Dieta personalizata?
- Dieta personalizata- va rog ajutati-ma!
- Dieta personalizata, vreau sa slabesc 4-5 kg
- Dieta personalizata.. am 115kg si 1, 78m
- Dieta pt 8 kg minus
- Recomandare un nutritionist care sa ma ajute sa mi mentin greutatea plus sanatatea
- Doresc sa ma ajutati cu o sugestie referitoare la ce tip de dieta trebuie sa urmez...