Un nou pas în crearea dietelor personalizate, în funcție de răspunsul organismului la macronutrienți

Un nou pas în crearea dietelor personalizate, în funcție de răspunsul organismului la macronutrienți

©

Autor:

Un nou pas în crearea dietelor personalizate, în funcție de răspunsul organismului la macronutrienți
Un studiu recent de la University of British Columbia, publicat în Cell Metabolism, explorează modul în care diferiÈ›i oameni produc insulină ca răspuns la consumul celor trei macronutrienÈ›i: carbohidraÈ›i, proteine È™i grăsimi. Aceasta este prima comparaÈ›ie la scară largă care examinează cum diferite persoane răspund la aceste surse de energie în termeni de secreÈ›ie de insulină, un hormon crucial în reglarea glicemiei.
Rezultatele studiului arată că producÈ›ia de insulină este mult mai dinamică È™i individualizată decât se credea anterior, identificând pentru prima dată un subansamblu de populaÈ›ie care răspunde excesiv la alimentele bogate în grăsimi.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au testat insulele pancreatice de la 140 de donatori decedaÈ›i, bărbaÈ›i È™i femei, dintr-o gamă variată de vârste, expunând aceste celule la macronutrienÈ›i diferiÈ›i È™i măsurând răspunsul insulinic alături de alte 8.000 de proteine. DeÈ™i majoritatea celulelor insulare au arătat cel mai puternic răspuns la carbohidraÈ›i, aproximativ nouă procente au răspuns puternic la proteine, iar alte opt procente au fost mai sensibile la grăsimi decât la orice alt nutrient, inclusiv glucoza.

Aceste descoperiri contrazic credinÈ›a îndelungată că grăsimile au efecte neglijabile asupra eliberării de insulină È™i subliniază importanÈ›a înÈ›elegerii factorilor individuali care influenÈ›ează producÈ›ia de insulină. De asemenea, cercetătorii au examinat celulele insulare de la donatori cu diabet de tip 2, observând că, deÈ™i răspunsul la glucoză a fost scăzut, răspunsul la proteine a rămas în mare parte intact.

Aceste rezultate sugerează beneficiile potenÈ›iale ale dietelor bogate în proteine pentru pacienÈ›ii cu diabet de tip 2 È™i subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare privind secreÈ›ia de insulină stimulată de proteine.

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii intenÈ›ionează să extindă studiul în cadrul studiilor clinice care să testeze răspunsul insulinic la macronutrienÈ›i într-un context real È™i să dezvolte abordări de nutriÈ›ie personalizată care să ajute oamenii să gestioneze mai bine glicemia È™i nivelurile de insulină.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-07-2024 | creare: 04-07-2024 | Vizite: 139
Bibliografie
Research paves the way for tailored diets based on individual responses to macronutrients, link: https://www.news-medical.net/news/20240702/Research-paves-the-way-for-tailored-diets-based-on-individual-responses-to-macronutrients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnologia È™i nutriÈ›ia adulÈ›ilor vârstnici
  • Noi perspective asupra macronutrienÈ›ilor È™i bolilor cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum