O nouă perspectivă în tratamentul diabetului tip 2

©

Autor:

O nouă perspectivă în tratamentul diabetului tip 2
Un medicament utilizat pentru tratarea obezității ar putea prezenta efecte favorabile și pentru pacienții cu diabet tip 2. Un studiu recent publicat în jurnalul Molecular Metabolism explică faptul că aceste efecte terapeutice asupra diabetului tip 2 sunt generate la nivelul creierului.

Cercetătorii din cadrul Universității din Aberdeen și Institutului Rowett, în colaborare cu echipe de la Universitățile Cambridge și Michigan au descoperit că medicamentul Lorcaserin acționează asupra creierului reducând diabetul tip 2 prin modificarea activității neuronilor ce ajută la reglarea glicemiei.

Lorcaserin este prescris paciențior pentru slăbire și acționează prin reglarea senzației de foame. Pe lângă acest efect, se pare că poate reduce și nivelul glucozei din organism și poate crește sensibilitatea celulelor la insulină. Când organismul nu mai produce suficientă insulină sau organismul nu mai reacționează corect la aceasta, poate apărea diabetul tip 2, însemnând că glucoza rămâne în sânge fără a fi utilizată corespunzător.

Medicamentul identifică o serie de hormoni de la nivel cerebral numite peptide pro-opiomelanocortine (POMC), responsabile de reglarea apetitului. Astfel, pe lângă transmiterea mesajului de sațietate, ducând la scăderea în greutate, hormonii activează și un circuit cerebral ce ajută la menținerea glucozei în limite normale.

Descoperirea este extrem de importantă deoarece diabetul tip 2 este o boală din ce în ce mai frecventă și sunt necesare tratamente noi.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 24-07-2017 | creare: 24-07-2017 | Vizite: 2517
Bibliografie
Scientists discover a new way to treat type 2 diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-scientists-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  •